Cristian Tudor Popescu se numără printre cei care s-au confruntta cu lăcomia, furia, slăbiciunile, grandoarea dictatorului, dar și teroarea regimului comunist.
De altfel, absurdul lui Nicolae Ceaușescu a scos oameni în stradă, simțind că își pot redobândi respectul, demnitatea și libertatea.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu se numără printre cei care au trăit lăcomia, furia, slăbiciunile, grandoarea dictatorului și teroarea regimului comunist. Absurdul lui Nicolae Ceaușescu a scos oamenii în stradă, simțind că își pot recâștiga respectul, demnitatea și libertatea. Dar ce a pățit jurnalistul în noaptea de 21 decembrie 1989?
Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, dar și lupte de stradă și demonstrații desfășurate în țara noastră, între 16 și 25 decembrie 1989, care au avut ca scop căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu, dar și finalul regimului comunist în România, lucru întâmplat. De altfel, demonstranții din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Gazetarul Cristian Tudor Popescu s-a numărat printre milioanele de români care au ieșit în stradă.
Despre noaptea de 21 decembrie 1989, Cristian Tudor Popescu spune că era foarte clar că erau două tabere: pe de o parte oameni înarmați și pe de alta, tineri, copii, neînarmați. Din Piața Universității lipseau filosorii, literarii de înaltă competență, sociologii, dar răsăreau fete de liceu, punk-iști, țigănuși. În ce privește postura în care a luat parte la eveniment, acesta a declarat că nu a participat în calitate de scriitor, ci pentru a se elibera de teamă.
„Noaptea de 21 decembrie, în Piaţa Universităţii. Când era foarte clar: de-o parte erau oamenii cu armele, tancurile, AKM-urile, trasoarele, de celalaltă parte, nişte oameni – mulţi tineri, mulţi copii, adolescenţi, neînarmaţi. Nu erau filosofi prin piaţă, în noaptea aia, n-am văzut critici literari de înalta competenţă, nu am văzut sociologi, filosofi şi prozatori, am văzut ţigănuşi, punk-işti, băieţi, fete de liceu.
Eu nu m-am aflat în piaţă în calitate de scriitor. Eu mă dusesem acolo că să mă eliberez de teamă! Ăsta e lucrul extraordinar într-o revoluţie: eliberarea de frică. E un prag de la care nu-ţi mai pasă – Hai, bă, veniţi, trageţi, duceţi-vă dracului!”, a povestit CTP.
Cristian Tudor Popescu s-a născut la data de 1 octombrie 1956. El este un inginer român care s-a făcut remarcat, după 1989, ca scriitor, filmolog, jurnalist. A fost director fondator al ziarului Gândul. Acesta are un doctorat în cinematografie, cu o teză pe tema propagandei și manipulării în filmul românesc.