CSA Steaua a mers la TAS. „Militarii” voiau în barajul de promovare în Liga 1. Verdictul le-a fost defavorabil

CSA Steaua a mers la TAS. „Militarii” voiau în barajul de promovare în Liga 1. Verdictul le-a fost defavorabil
CSA Steaua a terminat play-off-ul Ligii a 2-a pe locul 4, lucru ce i-ar asigura în plan sportiv participarea la barajul pentru promovarea în Liga 1

CSA Steaua a mers la TAS. „Militarii” nu renunță la barajul de promovare în Liga 1. Formați9a antrenată de Daniel Oprița a încheiat pe locul 4 play-off-ul Ligii a 2-a, lucru ce i-ar fi permis să joace în barajul pentru promovare cu Chindia Târgoviște. Statutul de club departamental a determinat FRF să interzică participarea steliștilor la baraj, ei fiind înlocuiți de Concordia Chiajna, echipa de pe locul 5. CSA Steaua n-a renunțat și a depus un memoriu la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

CSA Steaua a mers la TAS

UPDATE ora 16.45. TAS a decis să respingă cererea făcută de CSA Steaua, a anunțat FRF.

„Vineri, 20 mai 2022, Tribunalul Arbitral al Sportului a respins cererea CSA Steaua de suspendare a jocului de baraj de menținere/promovare în Liga 1.

Prin urmare, jocurile de baraj dintre CS Concordia Chiajna și AFC Chindia Târgoviște se vor disputa conform programării inițiale. Manșa tur se joacă sâmbătă, 21 mai, de la ora 15:30”, a anunțat FRF pe site-ul oficial.

CSA Steaua a mers la TAS. Pe teren, formația lui Daniel Oprița a câștigat dreptul de a participa la barajul pentru promovarea în Liga 1. Dar FRF a anunțat că în locul „militarilor” va juca Concordia Chiajna. Motivul e reprezentat de statutul de club de drept public pe care-l are gruparea din Ghencea, finanțată de Ministerul Apărării.

Steaua a protestat față de decizia FRF, acuzând federația că UEFA nu are nicio reglementare în acest sens.

„Considerăm că decizia Federației Române de Fotbal este nedreaptă față de clubul nostru, care a terminat play-off-ul Ligii a 2-a pe poziția a 4-a a clasamentului, câștigându-și astfel dreptul de a participa la barajul pentru promovarea în prima ligă, conform principiului meritului sportiv, reglementat și de articolul 70 din statutul Federației Române de Fotbal.

Potrivit UEFA nu există nicio reglementare în regulamentele de licențiere, prin care este interzisă participarea cluburilor de drept public într-o competiție națională și internațională”, se arată într-un comunicat transmis de CSA Steaua.

„Militarii” voiau în barajul de promovare în Liga 1

Replica CSA Steaua a fost contrată de Răzvan Burleanu, președintele FRF. Acesta a explicat într-o conferință de presă susținută miercuri că gruparea din Ghencea are două soluții la îndemână, dintre care una poate fi rezolvată în 48 de ore.

„Cea mai rapidă procedură este următoarea: să transformi clubul de drept public într-un club privat sub forma unei societăți comerciale sportive pe acțiuni. Se poate face în 48 de ore această trecere.

Până înainte de începerea sezonului competițional CSA Steaua are dreptul să devină un club de drept privat pentru a putea avea drept de promovare. În concluzie, CSA Steaua are două variante: modificarea Legii Sportului sau transformarea clubului de drept public în drept privat, sub forma unei societăți comerciale sportive pe acțiuni, unde Ministerul Apărării poate să rămână acționar unic”, a declarat Burleanu în conferința de presă.

Când e așteptat verdictul

Steaua părea resemnată la un moment dat, după explicațiile date de șeful de la Casa Fotbalului. Ba chiar se spunea că și-au retras memoriul înaintat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Playsport a aflat că realitatea e cu totul alta. Clubul militar n-a renunțat la demersul său, Mai mult, steliștii așteaptă chiar vineri un verdict în regim de urgență, dat fiind că turul meciului de baraj cu Chindia e programat sâmbătă, 21 mai.

”E adevărat, dosarul e la TAS și, din câte știu, ar trebui să fie soluționat chiar azi, pentru că sâmbătă e deja meciul. Noi suntem pregătiți să jucăm. Am ținut echipa în continuare în pregătire, am făcut antrenamente zilnice și după ultima etapă din campionat, iar acum vom vedea ce se întâmplă. Sper că lucrurile se vor regla măcar acum”, a confirmat situația antrenorul Daniel Oprița pentru Playsport.ro.

Dacă CSA Steaua va avea câștig de cauză la tribunalul sportiv din Elveția, atunci va disputa barajul de promovare contra Chindiei Târgoviște. Turul e programat sâmbătă, 21 mai, de la ora 15:30, pe terenul echipei din eșalonul secund, deci steliștii ar juca în Ghencea.