Se știe că tensiunile dintre secuii și românii din zona Harghita există de ani de zile. Numai că, evenimentele petrecute în 2019, la cimitirul din Valea Uzului, au generat atât un scandal, între locuitorii de origine maghiară și români, cât și un proces intentat împotriva Consiliului Local Dărmăneşti de Asociaţia Pentru Protecţia Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” din comuna Sânmartin din Ţinutul Secuiesc, care ar fi avut în grijă cimitirul aflat la granița dintre judeţele Harghita şi Bacău.
În urmă cu trei ani, Consiliul Local Dărmăneşti autoriza construirea unei parcele românești în cimitirului militar Valea Uzului, aflat la granița dintre judeţele Harghita şi Bacău. Aici, spun autoritățile locale, trebuiau ridicate mai multe cruci ale unui grup de soldați români decedați pe câmpul de luptă.
Numai că, cimitirul nu era, de drept, sub administrarea localității Dărmănești, ci a administrației din comuna Sânmartin din Ţinutul Secuiesc. Lucrurile au degenerat la momentul sfințirii parcelei, spune agenția de presă MTI, după ce pe 6 iunie 2019, au avut loc mai multe incidente violente între românii prezenți la sfințirea parcelei și locuitorii secui din zonă.
„În data de 6 iunie 2019, mii de români au invadat cimitirul pentru a participa la sfinţirea parcelei şi monumentului românesc. Secuii prezenţi au încercat să împiedice acest lucru formând un lanţ viu. La o săptămână după actele violente, autoritatea română competentă a clarificat că cei 149 de militari români ale căror nume au fost citite în cadrul ceremoniei care a urmat ocupării forţate a cimitirului nu sunt înmormântaţi în cimitirul militar din Valea Uzului.
De atunci, ocupanţii naţionalişti ai cimitirului – dintre care unii au fost aleşi ulterior deputaţi şi senatori în culorile AUR – au organizat de mai multe ori depuneri de coroane în cimitir, în memoria soldaţilor români care, conform poziţiei oficiale româneşti, nici măcar nu se odihnesc acolo.”, scrie agenția MTI.
După acest episod, Asociaţia Pentru Protecţia Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” decide să meargă în instanță, dând în judecată Consiliul Local Dărmăneşti. Asociația a cerut instanței de pe lângă Tribunalul Bacău, anularea autorizației emise de acesta pentru construirea parcelei, în opinia asociației, un demers ilegal.
Aceeași agenție de presă MTI anunță decizia magistraților de pe lângă Tribunalul Bacău, sentință dată ieri, 10 februarie. Conform acesteia, magistrații au anulat autorizația de construcție a cimitirului militar de la Valea Uzului, dând câștig de cauză Asociaţiei Pentru Protecţia Drepturilor Minoritare “Mikó Imre”. Decizia magistraților băcăuani nu este una definitivă, și poate fi atacată în termenlul legal, de 15 zile.
“anulează autorizaţia de construire nr 69/17.12.2018 pentru lucrări de construire monument cimitir internaţional şi 50 de cruci pentru eroii români emisă de Primarul Comunei Dărmăneşti şi dispune desfiinţarea lucrărilor executate în baza acestei autorizaţii de construire”, se spune în decizia Tribunalului din Bacău.
În afară de anularea autorizației, pârâții sunt obligați și la plata cheltuielilor de judecată, în valoarea de 350 de lei.