Criză politică în Republica Moldova: parlamentarii au dezbătut pe întuneric, întrucât curentul electric a fost oprit – VIDEO

Criză politică în Republica Moldova: parlamentarii au dezbătut pe întuneric, întrucât curentul electric a fost oprit - VIDEO

Parlamentul de la Chișinău s-a reunit, sâmbătă, într-o ședință extraordinară. Curtea Constituțională susține că termenul legal pentru formarea unui Guvern a expirat vineri noapte, dar cei care au convocat ședința susțin că acțiunea lor e legală.

Parlamentarii din Republica Moldova s-au reunit într-o ședință extraordinară, convocată de Blocul ACUM și fracțiunea PSRM. E nevoie de formarea unui nou Guvern și, cel mai probabil, Maia Sandu este cea care urmează să fie numită în această funcție.

Curtea Constituţională a cerut dizolvarea Parlamentului pentru că vineri, 7 iunie, a expirat termenul pentru crearea unei majorităţi pentru a forma astfel guvernul după alegerile din 24 februarie 2019. Curtea de la Chișinău susţine că termenul de 90 de zile de la data validării alegerilor – 9 martie 2019 – a expirat la 7 iunie 2019, ora 00:00. Astfel, preşedintele Igor Dodon este obligat acum să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate, potrivit news.ro.

Ședința Parlamentului din Republica Moldova, pe întuneric

Ședința Parlamentului de la Chișinău s-a ținut pe întuneric, pentru că cei care au convocat-o au fost sabotați de salariații de la tehnic. Ei nu s-au prezentat la serviciu, drept pentru care aleșii au fost nevoiți să stea pe întuneric.

Din Guvernul condus de Maia Sandu ar putea face parte și Andrei Năstase, co-președinte al Blocului ACUM, pentru funcția de ministru de Interne și vicepremier. Cei care au convocat ședința susțin că trebuie luată o „decizie dificilă pentru a debloca situaţia politică actuală şi a oferi Republicii Moldova un guvern legitim şi democratic”.

La ședința extraordinară a Parlamentului participă și președintele Igor Dodon, dar și ambasadorii Rusiei și Statelor Unite în Republica Moldova, potrivit presei de la Chișinău.