România se poate uni cu Republica Moldova: scenariu propus de Băsescu

România se poate uni cu Republica Moldova: scenariu propus de Băsescu

În cazul în care ai visat vreodată la o unire între România și Republica Moldova, Trăian Băsescu a explicat de curând că scenariul cu pricina este mai facil decât ai crede.

Într-o perioadă în care tensiunile din estul Europei sunt la un nivel mai ridicat decât în ultimii 50 de ani, nu te-ai aștepta ca cineva să mai poată vorbi de unirea unor țări. Pe de altă parte, când vine vorba de Republica Moldova, teritoriul respectiv a fost pământ românesc pentru o perioadă foarte lungă. Din acest motiv, numărul celor care visează la o posibilă unire a fost din totdeauna și vă rămâne destul de mare.

Partea fascinantă este că, în opinia lui Băsescu, materializarea acestui vis este mai simplă decât ai crede. S-ar putea rezolva pe ”cale naturală”. Formularea cu pricina face referire la un vot național, prin intermediul căruia cetățenii ambelor țări își pot exprima dorința în direcția unirii.

„Teritoriul Republicii Moldova este locuit de cetățeni români care au fost îndepărtați de țara lor prin Pactul Ribbentrop-Molotov, un pact criminal care a dus la război. Eu nu vorbesc niciodată de presiuni ale moldovenilor ca acest lucru să se întâmple. Eu vorbesc despre o cale naturală la care să se ajungă în baza prevederilor actului final de la Helsinki din 1975, în care ei să voteze pentru reunificarea țării. Nu văd nimic în neregulă aici. La fel cum au făcut și nemții. Au votat în cele două parlamente unirea. Republica Moldova în 1918 nu s-a unit cu România prin referendum ci prin vot majoritar în parlament. Parlamentul, referendumul decid. Dacă vă gândiți la vreun refrendum în România, n-am nimic împotrivă”, a declarat Traian Băsescu, într-o conferință de presă susținută, joi, la Târgu Mureș, potrivit Mediafax.

Fostul președinte al României a participat pe parcursul zilei de la jos la dezbaterea cu numele „România și perspectivele Uniunii Europene”. Aceasta a fost organizată de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș.