În ultimii ani gigantul german Lidl și-a luat angajamentul de a instala puncte de încărcare rapidă pentru vehicule electrice. Programul include toate magazinele noi, precum și supermarketurile existente, care pot găzdui încărcătoarele în parcările lor. Investiția reprezintă un total de peste 25 de milioane de euro, cel puțin în Anglia și Germania. Astfel de puncte sunt și în România, dar nu în toate magazinele companiei.
Pentru anul 2021 și 2022 Lidl a anunțat o extindere majoră a infrastructurii sale de încărcare EV. Clienții nu mai pot folosi încărcătoarele sale rapide în mod gratuit. Discounterul pare să fi intrat într-un război al prețurilor pentru punctele de încărcare a vehiculelor electrice cu Tesco.
Lidl spune că majoritatea clienților săi pot folosi încă încărcătoare de 7kW gratuit, dar din această lună trebuie să plătească pentru a utiliza încărcătoare rapide de 50kW, furnizate de Pod Point. Decizia a fost luată pentru majoritatea magazinelor din Germania. Lidl a spus că are cea mai bună valoare de pe piață.
Lidl intenționează să instaleze încărcătoare rapide în mai toate magazinele sale din Europa. Nu se știe încă valoarea totală a investițiilor, dar termenul este până anul viitor. Comerciantul cu amănuntul s-a angajat să instaleze infrastructura de încărcare la toate locațiile noi. Acolo unde proprietarii sunt de acord să modernizeze unele puncte de vânzare existente.
Situația la stațiile de încărcare LIdl va deveni o problemă în timp, din moment ce există tot mai multe mașini electrice. Numărul de înregistrări crește semnificativ, deoarece prima este foarte atractivă, în total 9.000 de euro, pentru clienții germani. Lidl a început deja să introducă aplicația eCharge.
Retailerul german Lidl își continuă investițiile în România în stații de încărcare pentru mașini electrice atașate.
„Lidl România își continuă investițiile la nivel local prin inaugurarea a două noi magazine pe 25 martie. Unul în orașul Timișoara și celălalt în orașul Iași.
Ambele unități au stații de încărcare pentru mașini electrice”, anunța compania într-un comunicat de presă.
Fiecare dintre cele două unități deschise recent la Iași și Timișoara au montate stații de încărcare eCharge. Deocamdată compania nu a implementat un cost pentru utilizatorii români, prin aplicația lansată la începutul acestui an.
Cele două magazine au stații de încărcare pentru mașinile electrice, unde va fi posibilă alimentarea simultană a două mașini. Lidl are peste 280 de magazine în România. Cifra de afaceri locală sa ridicat la peste 2 miliarde EUR în 2019.
Noua aplicație „eCharge” a fost lansată în Germania la începutul lunii februarie, gratuit ca descărcare de pe Google Play Store și App Store de la Apple. Aplicația este oferită în comun de lanțurile de supermarketuri Lidl și Kaufland.
Aplicația este destinată să controleze utilizarea stațiilor de încărcare electronică de la Lidl și Kaufland în viitor, făcându-l „mai ușor și mai convenabil”. Cum anunță Lidl într-un comunicat de presă, eCharge va combina mai multe funcții.
Utilizatorii pot utiliza o hartă pentru a găsi stații de încărcare în apropiere și, de asemenea, pot urmări procesele de încărcare. eCharge oferă „o prezentare detaliată a tuturor proceselor de încărcare care au fost începute cu ajutorul aplicației”.
Probabil cea mai decisivă diferență față de oferta anterioară, mai spune Lidl este una menită să-i facă pe clienți să folosească aplicația. În unele locuri, utilizarea aplicației este obligatorie pentru a utiliza stațiile de încărcare de la Lidl sau Kaufland.
Conform presei germane, noile măsuri se aplică în stațiile de încărcare electronică Lidl din mai multe landuri germane. Schimbarea a început la jumătatea lunii februarie. La Kaufland Bavaria, au început deja conversia stațiilor de încărcare. Pentru ca energia electrică să fie folosită, clienții trebuie să folosească aplicația pentru a scana codul QR de la stația de încărcare respectivă. Abia atunci pot începe să-și încarce mașinile..
În viitor, Lidl și Kaufland intenționează să-și extindă în continuare rețeaua propriilor stații de încărcare electronică. Să „aducă o contribuție semnificativă la disponibilitatea pe scară largă a acestei tehnologii moderne și ecologice”.
Aplicația oferă utilizatorilor un anumit confort suplimentar. În același timp, însă, va deveni obligatoriu și în alte părți, poate chiar și în România. Nu există costuri pentru utilizarea eCharge, dar este necesară înregistrarea.