31 dec. 2021 | 18:09

Criminalul care l-a îngrozit pe Nicolae Ceaușescu. Ucidea doar în noaptea de Revelion

Diverse
Criminalul care l-a îngrozit pe Nicolae Ceaușescu. Ucidea doar în noaptea de Revelion
Criminalii în serie au îngrozit lumea

În anii comunismului, România a avut parte de câteva cazuri de criminali în serie, care au devenit notorii. Printre acestea se numără și cazul asassinului din Noaptea de Revelion. Timp de 4 ani criminalul a omorât copii ai străzi, cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani. Inclusiv Nicolae Ceaușescu avea să fie speriat de acesta, cerându-le organelor de control să îl țină la curent cu anchetele. Criminalul, un bărbat analfabet din județul Buzău, avea să fie identificat în persoana lui Grigore Uruc.

Criminalii în serie au îngrozit lumea

Lumea a avut parte, de-a lungul secolelor, de criminali în serie. În unele cazuri crimele erau atât de atroce, încât nu au putut fi relatate în presa vremii. Într-un top al celor mai mari criminali în serie, pe primul loc apare doctorul Harold Shipman, cu 218 crime probabile. Cu toate acestea, el a fost de fapt condamnat pentru un eșantion de 15 crime.

Și România, în istoria ei, a avut parte de câțiva criminali în serie, doar dacă ne aducem aminte de celebra „Văduvă Neagră”, care ar fi mărturisit că a otrăvit cu arsenic 35 de persoane.

Femeia își omorîse inclusiv pe cei doi soți, mai mulți amanți și pe fiul ei, în anii 1920. În anii de după venirea comuniștilor la putere, cele mai notorii cazuri au fost în dosarul „Anca”, dar și cel al lui Rîmaru.

Povestea lui Grigore Uruc, „asasinul de Anul Nou“

În aceeași listă apare și cazul criminalului în serie, Grigore Uruc. Născut în județul Buzău, în comuna Țintaș, era un țăran analfabet.

Organele de anchetă ale vremii aveau să-l compare cu mult mai celebrul criminal în serie, Javed Iqbal Umay. Acesta din urmă de origine pakistanez, a ucis nu mai puțin de 100 de băieți, toți copii ai străzii, incapabili să se apere singuri.

În schimb, Grigore Uruc, conform anchetelor vremii, ar fi ucis cu brutalitate, nu mai puțin de patru minori, cu vârste între 13 și 14 ani, într-o singură noapte din an, Noaptea de Revelion, timp de 4 ani.

Anchetatorii aveau să facă cunoștință cu Grigore Uruc, pentru prima dată, în 2 ianurie 1985. Milițienii aveau să descopere prima victimă a lui Grigore Uruc, găsită pe una din străzile orașului Buzău. Copila, de doar 14 ani, care locuia pe străzi, avea să moară după ce criminalul o lovise cu 24 de lovituri de cuțit.

Următoarele victime ucise în același mod

Cazul lui Grigore Uruc, încă neidentificat ca făptaș, avea să ajungă și la urechile lui Nicolae Ceaușescu, conform celor de la Gândul, care le-a cerut organelor de anchetă să trateze totul cu maximă seriozitate. Prima victimă, neavând destule probe, a fost catalogată ca și crimă cu autor necunoscut.

Lucrurile aveau să seschimbe, după ce, tot în preajma zilelor de după Anul Nou, dar în 1986, milițienii buzoieni descopereau o nouă victimă, de data asta sfâșiată și de câini. Procedeul era exact ca la prima victimă, inclusiv faptul că era minor, dar de data asta de 13 ani.

Acum anchetatorii aveau deja un prim profil, și legaseră cele două cazuri, prin modul de operare al criminalului. Dar, la vremea respectivă nu existau tehnologiile de astăzi, așa că ancheta avea să fie într-un nou impas, fără dovezi și fără martori.

Anchetatorii conștienți că va lovi din nou

Deja conștienți că lucrurile s-ar putea repeta și în anul următor, în Noaptea de Revelion 1987 se decide suplimentarea efectivelor de milițieni de pe străzile orașului Buzău.

Numai că, și-așa, Grigore Uruc avea să lovească din nou, ucigând în același mod încă un minor de 14 ani. Disperați că nu pot face nimic, anchetatorii răscolesc tot orașul, dar fără niciun rezultat, conștienți fiind că cel care comitea crimele avea deja un mod de operare clar, și numai în noaptea de Revelion.

Grigore Uruc condamnat la moate

Vine Revelionul 1988, iar Grigore Uruc omoară din nou, ucigând o tetiță de 13 ani. Deși nu se știu datele clare, la scurt timp după comiterea acestei a patra crime, milițienii reușesc să-l identifice pe Grigore Uruc, ca fiind criminalul, și după un scurt proces, acesta avea să fie condamnat la moarte.

Era penultimul criminal în serie român condamnat de statul comunist la moarte pe 11 iunie 1988. Deși nu se știu clar datele identificării sale, Grigore Uruc a rămas în istoria criminalisticii române cunoscut sub numele de asasinul din Noaptea de Revelion.

PlaySport
Cum arată românca superbă din Pașcani însărcinată cu unul dintre cei mai cunoscuți bărbați din lume
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EVZ.ro
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi majorările anuale
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Capital.ro
Categoria de români care primește mii de euro de la stat prin programul "Prima Conectare 2024"
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
AJUTOARE pentru români. Lista completă a celor care beneficiază
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro