Criminalul care l-a îngrozit pe Nicolae Ceaușescu. Ucidea doar în noaptea de Revelion

Criminalul care l-a îngrozit pe Nicolae Ceaușescu. Ucidea doar în noaptea de Revelion
Criminalii în serie au îngrozit lumea

În anii comunismului, România a avut parte de câteva cazuri de criminali în serie, care au devenit notorii. Printre acestea se numără și cazul asassinului din Noaptea de Revelion. Timp de 4 ani criminalul a omorât copii ai străzi, cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani. Inclusiv Nicolae Ceaușescu avea să fie speriat de acesta, cerându-le organelor de control să îl țină la curent cu anchetele. Criminalul, un bărbat analfabet din județul Buzău, avea să fie identificat în persoana lui Grigore Uruc.

Criminalii în serie au îngrozit lumea

Lumea a avut parte, de-a lungul secolelor, de criminali în serie. În unele cazuri crimele erau atât de atroce, încât nu au putut fi relatate în presa vremii. Într-un top al celor mai mari criminali în serie, pe primul loc apare doctorul Harold Shipman, cu 218 crime probabile. Cu toate acestea, el a fost de fapt condamnat pentru un eșantion de 15 crime.

Și România, în istoria ei, a avut parte de câțiva criminali în serie, doar dacă ne aducem aminte de celebra „Văduvă Neagră”, care ar fi mărturisit că a otrăvit cu arsenic 35 de persoane.

Femeia își omorîse inclusiv pe cei doi soți, mai mulți amanți și pe fiul ei, în anii 1920. În anii de după venirea comuniștilor la putere, cele mai notorii cazuri au fost în dosarul „Anca”, dar și cel al lui Rîmaru.

Povestea lui Grigore Uruc, „asasinul de Anul Nou“

În aceeași listă apare și cazul criminalului în serie, Grigore Uruc. Născut în județul Buzău, în comuna Țintaș, era un țăran analfabet.

Organele de anchetă ale vremii aveau să-l compare cu mult mai celebrul criminal în serie, Javed Iqbal Umay. Acesta din urmă de origine pakistanez, a ucis nu mai puțin de 100 de băieți, toți copii ai străzii, incapabili să se apere singuri.

În schimb, Grigore Uruc, conform anchetelor vremii, ar fi ucis cu brutalitate, nu mai puțin de patru minori, cu vârste între 13 și 14 ani, într-o singură noapte din an, Noaptea de Revelion, timp de 4 ani.

Anchetatorii aveau să facă cunoștință cu Grigore Uruc, pentru prima dată, în 2 ianurie 1985. Milițienii aveau să descopere prima victimă a lui Grigore Uruc, găsită pe una din străzile orașului Buzău. Copila, de doar 14 ani, care locuia pe străzi, avea să moară după ce criminalul o lovise cu 24 de lovituri de cuțit.

Următoarele victime ucise în același mod

Cazul lui Grigore Uruc, încă neidentificat ca făptaș, avea să ajungă și la urechile lui Nicolae Ceaușescu, conform celor de la Gândul, care le-a cerut organelor de anchetă să trateze totul cu maximă seriozitate. Prima victimă, neavând destule probe, a fost catalogată ca și crimă cu autor necunoscut.

Lucrurile aveau să seschimbe, după ce, tot în preajma zilelor de după Anul Nou, dar în 1986, milițienii buzoieni descopereau o nouă victimă, de data asta sfâșiată și de câini. Procedeul era exact ca la prima victimă, inclusiv faptul că era minor, dar de data asta de 13 ani.

Acum anchetatorii aveau deja un prim profil, și legaseră cele două cazuri, prin modul de operare al criminalului. Dar, la vremea respectivă nu existau tehnologiile de astăzi, așa că ancheta avea să fie într-un nou impas, fără dovezi și fără martori.

Anchetatorii conștienți că va lovi din nou

Deja conștienți că lucrurile s-ar putea repeta și în anul următor, în Noaptea de Revelion 1987 se decide suplimentarea efectivelor de milițieni de pe străzile orașului Buzău.

Numai că, și-așa, Grigore Uruc avea să lovească din nou, ucigând în același mod încă un minor de 14 ani. Disperați că nu pot face nimic, anchetatorii răscolesc tot orașul, dar fără niciun rezultat, conștienți fiind că cel care comitea crimele avea deja un mod de operare clar, și numai în noaptea de Revelion.

Grigore Uruc condamnat la moate

Vine Revelionul 1988, iar Grigore Uruc omoară din nou, ucigând o tetiță de 13 ani. Deși nu se știu datele clare, la scurt timp după comiterea acestei a patra crime, milițienii reușesc să-l identifice pe Grigore Uruc, ca fiind criminalul, și după un scurt proces, acesta avea să fie condamnat la moarte.

Era penultimul criminal în serie român condamnat de statul comunist la moarte pe 11 iunie 1988. Deși nu se știu clar datele identificării sale, Grigore Uruc a rămas în istoria criminalisticii române cunoscut sub numele de asasinul din Noaptea de Revelion.