Conform Eurostat, există salarii minime la extreme în statele membre ale UE. În iulie 2022 erau cuprinse între 363 de euro pe lună în Bulgaria și 2.313 euro pe lună în Luxemburg. În luna septembrie, printr-o directivă a UE, se stabilea ca statele membre să recalculeze salariile minime brute, deci inclusiv România. În acest context, fiecare stat UE are termen până în 2024 să facă aceste recalculări, în România punându-se problema majorării la salarii minime până la 3.000 de lei. Măsura a fost discutată de Guvern și reprezentanții sindicatelor, BNS fiind unul din cei care susțin aceste majorări.
În urmă cu două luni, directiva UE privind salariul minim a devenit realitate în plenul Parlamentului European. Directiva (UE) 2022/2041 a fost votată pe 14 septembrie 2022 de majoritatea parlamentarilor europeni, inclusiv reprezentații României.
Dar ce este directiva UE privind salariul minim? Și cum anume îi va ajuta pe cetățenii din UE la salarii și să-și plătească facturile tot mai mari?
Majoritatea angajaților din statele membre, deși lucrează cu normă întreagă și primesc pensie alimentară de la stat, venitul acestora nu este suficient pentru a acoperi chiria și pentru a asigura o hrană sănătoasă copiilor sau pentru a-și plăti facturile.
Aceasta este realitatea a milioane de oameni din întreaga Europă. Sunt oameni de toate vârstele și cu tot felul de medii diferite. A ajunge la sfârșit de lună era deja dificil înainte de războiul din Ucraina. Acum, criza costului vieții împinge tot mai mulți oameni în sărăcie, chiar dacă lucrează cu normă întreagă la un loc de muncă sigur.
Atunci cum se face că nu ne putem plăti facturile, deși lucrăm 40 de ore pe săptămână sau mai mult? Ce poate face UE pentru a rezolva această problemă? Și ce s-ar schimba dacă ar exista salarii minime pentru toată lumea?
Fie că este stabilit prin lege sau prin convenții colective încheiate prin intermediul sindicatelor, aceste salarii minime diferă foarte mult de la o țară la alta în cadrul Uniunii Europene. În iulie 2022, salariul minim era de doar 363 euro pe lună în Bulgaria, dar ajungea la 2313 euro pe lună în Luxemburg.
În ceea ce privește puterea de cumpărare, salariul minim luxemburghez este de aproape 3 ori mai mare decât cel bulgar. Puterea de cumpărare descrie cât de mult puteți cumpăra efectiv de la supermarket, după ce luați în considerare prețul alimentelor și al altor bunuri.
Dar cum putem remedia această inegalitate? Cum putem asigura un venit suficient și un nivel de trai decent pentru toți cei care lucrează? Această nouă legislație solicită fiecărei țări din UE să stabilească un salariu minim proporțional cu costul vieții. Există o serie de criterii definite în directiva UE privind salariul minim care vor ghida valoarea specifică a salariului minim național.
Parlamentul European a adoptat directiva privind salarii minime în Europa la 14 septembrie 2022. Această zi va marca o victorie importantă pentru o Europă mai socială. Două treimi dintre țările din UE vor vedea că salariul minim va crește.
Directiva combate sărăcia la nivel european, crescând salariile pentru persoanele care se luptă cel mai mult. De asemenea, va echilibra disparitățile mari care există în prezent între statele membre. „Directiva UE privind salariul minim va reprezenta o apărare solidă împotriva crizei costului vieții.”, declară inițiatorii acestui proiect.
În teorie, după cum se vede, măsura sună bine și poate fi aplicată în toate statele membre, inclusiv România. Pe plan local, odată cu intrarea în vigoare a Directivei (UE) 2022/2041, s-a propus o majorare a salariilor minime brute până la 3.000 de lei. De altfel măsura a intrat în dezbatere deschisă cu toți factorii din economia românească, fiind susținută inclusiv de Blocul Național al Sindicatelor (BNS).
Aceeași reprezentanți ai BNS, care au declarat că susțin majorarea până la 3.000 de lei, pun totuși niște condiții, pentru a avea toate datele pe masă:
„Partenerii sociali trebuie implicaţi nu numai în pasul final de decizie, ci şi în fazele de pregătire a datelor şi în analize de impact. Datele relevante trebuie să fie disponibile inclusiv partenerilor sociali.
De asemenea trebuie clarificată situaţia coşului minim de consum, că indicator relevant pentru stabilirea salariului minim”, precizează , preşedintele BNS Dumitru Costin, potrivit Agerpres.
Reamintim că, de la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut a crescut la 2.550 lei pe lună.
Așa cum spuneam, în teorie, directiva UE se poate aplica, numai că realitatea românească prezintă complicații, mai ales acum când sunt extrem de puțini bani în buget, cât despre anul viitor e greu de anticipat un astfel de demers, când nu ai nimic concret.
Banii nu vin de la UE pentru salarii, fie ele minime sau medii, ci din economia statelor în care ar trebui să se aplice directiva. Dacă ai o economie ca a României, de exemplu, aceasta nu mai produce la capacitate maximă. Se rezumă doar la consum. Deci, este greu să-ți faci calculele și să susții salariile minime, care sunt majoritare.
Privind obiectiv, majorarea salariilor minime în România este o necesitate. Și asta nu datorită impunerii directivei UE, ci datorită faptului că nu s-au mai făcut în mod real de ani buni.