Cresc amenzile în România. Se întâmplă din noiembrie, schimbarea majoră din Codul Rutier
Vești proaste pentru șoferi! Punctul de amendă ar putea crește cu 10% din valoarea salariului minim, care va fi majorat la 3300 de lei în noiembrie. Propunerea va fi susținută de Ministrul de Interne.
Polițiștii cer creșterea punctului de amendă
Polițiștii cer creșterea punctului de amendă cu 15%. În acest fel, punctul de amendă ar putea crește de la 145 de lei la 165 de lei. În plus, legea prevede ca punctul de amendă să fie 10% din salariul minim brut pe economie, potrivit Codului Rutier.
Dacă salariul minim s-ar majora la 3300 de lei, valoarea punctului de amendă ar trebui să devină 330 de lei. Propunerea făcută de către polițiști, va fi susținută de Ministerul de Interne. Până la momentul actual, nu se știe dacă aceasta va fi sau nu adoptată prin ordonanță de urgență.
Citește și: Gestul pentru care şoferii pot rămâne fără permis de conducere. Toţi fac asta în trafic, din păcate
Punctul de amendă, înghețat din 2017
Propunerea a fost făcută, în contextul în care, România ocupă primul loc în UE în ceea ce privește numărul victimelor din accidente rutiere, cu o medie dublă față de cea din Uniune.
De asemenea, polițiștii atrag atenția asupra faptului că, punctul de amendă este înghețat din 2017. Dacă acesta nu s-ar fi aflat în acest stadiu, cel mai probabil, punctul de amendă ar fi fost 330 de lei, așa cum prevede și legea.
Citește și: Schimbarea uriașă din Codul Rutier. Când ar putea șoferii să depășească pe linie continuă
Ce amenzi pot lua șoferii pentru depășirea limitei de viteză?
Printre motivele pentru care șoferii sunt sancționați, se numără și depășirea limitei de viteză. Astfel că, șoferii care conduc cu 10-20 km/h peste limita prevăzută pot primi o amendă în valoare de 290 sau 435 de lei, dar și două puncte de penalizare.
În schimb, șoferii care conduc cu 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă, vor primi patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare. Și cei care circulă cu peste 31-40 de km peste limita admisă riscă o amendă cuprinsă între 870 la 1.160 de lei. La această sumă se aduagă și câteva puncte de penalizare.
În cazul șoferilor care conduc cu peste 50 de km/, amenda va fi de 2.900 de lei. De asemenea, aceștia riscă suspendarea permisului. Pentru a evita astfel de incidente, șoferii ar trebui să conducă preventiv și să respecte semnele de circulație.
Citește și: Șoferii din România vor lua amenzi mai ușor, pe care nu le vor putea contesta. Ce li se pregătește