12 nov. 2023 | 10:05

Cozonac cu Fanta, varianta de post a pufosului desert. Nici nu zici că nu are lapte sau unt, aşa bun iese

Sfaturi Culinare
Cozonac cu Fanta, varianta de post a pufosului desert. Nici nu zici că nu are lapte sau unt, aşa bun iese
Rețetă de cozonac cu Fanta, perfectă pentru zilele de post din perioada sărbătorilor de iarnă. Liste cu ingrediente și mod de preparare.

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Gospodinele își fac deja liste cu preparatele de post pe care să le prepare spre finalul anului. Playtech Știri îți prezintă o rețetă de cozonac cu Fanta, varianta perfectă de desert pufos pentru perioada de post. De ce ingrediente ai nevoie și cum să procedezi.

Ingrediente necesare pentru aluat

  • 450 grame făină
  • 250 mililitri fanta de portocale
  • 50 mililitri ulei de floarea-soarelui
  • 60 grame zahăr
  • 25 grame drojdie
  • 1 praf de sare
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță zahăr pudră cu păstăi de vanilie
  • 1 lingură coajă de portocală confiată

Ingrediente necesare pentru umplutură

  • 1 castronel nucă măcinată
  • 2-3 linguri zahăr
  • 1 lingură cacao
  • 1/2 cană apă fierbinte sau lapte de soia
  • 1 linguriță esență de rom
  • 2 bucăți rahat

Cum să prepari aluatul pentru cozonac

  1. Se pune fanta de portocale într-un ibric, pe aragaz, la flacără mică, până se încălzește.
  2. Se freacă drojdia cu o lingură de zahăr.
  3. Se cerne făina într-un bol încăpător.
  4. Se adaugă peste făină: praf de sare, drojdia frecată, zahărul, coaja rasă de lămâie, zahărul pudră.
  5. Se amestecă toate ingredientele, până la omogenizare.
  6. Se toarnă puțin câte puțin fanta încălzită în aluatul amestecat cu restul ingredientele.
  7. Se introduce și uleiul de floarea-soarelui în compoziție, treptat.
  8. Se frământă ingredientele până la obținerea unui aluat elastic și ușor de modelat.
  9. Se adaugă, la final, coaja de portocală confiată și se încorporează bine în aluat.
  10. Se acoperă aluatul cu un prosop și se lasă la crescut timp de 1 oră.

Te-ar putea interesa și: Ce să faci dacă aluatul de cozonac nu crește. Scapă de aceste greșeli!

Compoziția pe bază de nucă pentru umplutură

  1. Se pune nuca măcinată într-un vas de bucătărie.
  2. Se adaugă, treptat, apă fierbinte în nucă și se amestecă până la obținerea unei paste.
  3. Se adaugă în pastă: cacao, zahărul și esența de rom.
  4. Se amestecă toate ingredientele până la obținerea unei compoziții omogenizate.
  5. Se lasă compoziția la răcit, la temperatura camerei.

Te-ar putea interesa și: Ce să faci cu nuca înainte să o pui în cozonac. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Cum prepari cozonac cu Fanta, de post

  1. Se presară pe masa de lucru puțină făină și se pune aluatul dospit.
  2. Se împarte aluatul în două părți egale.
  3. Se întinde prima foaie și se unge cu jumătate din umplutură.
  4. Se adaugă cubulețe de rahat în umplutură, apoi se rulează foaia de aluat.
  5. Se repetă pașii (3) și (4) în cazul celei de-a doua jumătăți de aluat.
  6. Se împletesc cele două suluri de aluat în funcție de preferințe.
  7. Se tapetează tava cu hârtie de copt și se așează deasupra cozonacul.
  8. Se lasă cozonacul în tavă, la crescut, timp de 15-20 de minute, pe aragaz.
  9. Se preîncălzește cuptorul la o temperatură potrivită, apoi se pune cozonacul la copt.

După ce cozonacul s-a copt, se unge cu un amestec preparat din apă, zahăr și puțin ulei de floarea-soarelui, pentru a fi mai savuros. La final, se acoperă cu un prosop curat pentru a se menține moale. Toată lumea se va ridica mulțumită de la masă. Poftă bună!

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro