Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Gospodinele își fac deja liste cu preparatele de post pe care să le prepare spre finalul anului. Playtech Știri îți prezintă o rețetă de cozonac cu Fanta, varianta perfectă de desert pufos pentru perioada de post. De ce ingrediente ai nevoie și cum să procedezi.
Ingrediente necesare pentru aluat
- 450 grame făină
- 250 mililitri fanta de portocale
- 50 mililitri ulei de floarea-soarelui
- 60 grame zahăr
- 25 grame drojdie
- 1 praf de sare
- coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță zahăr pudră cu păstăi de vanilie
- 1 lingură coajă de portocală confiată
Ingrediente necesare pentru umplutură
- 1 castronel nucă măcinată
- 2-3 linguri zahăr
- 1 lingură cacao
- 1/2 cană apă fierbinte sau lapte de soia
- 1 linguriță esență de rom
- 2 bucăți rahat
Cum să prepari aluatul pentru cozonac
- Se pune fanta de portocale într-un ibric, pe aragaz, la flacără mică, până se încălzește.
- Se freacă drojdia cu o lingură de zahăr.
- Se cerne făina într-un bol încăpător.
- Se adaugă peste făină: praf de sare, drojdia frecată, zahărul, coaja rasă de lămâie, zahărul pudră.
- Se amestecă toate ingredientele, până la omogenizare.
- Se toarnă puțin câte puțin fanta încălzită în aluatul amestecat cu restul ingredientele.
- Se introduce și uleiul de floarea-soarelui în compoziție, treptat.
- Se frământă ingredientele până la obținerea unui aluat elastic și ușor de modelat.
- Se adaugă, la final, coaja de portocală confiată și se încorporează bine în aluat.
- Se acoperă aluatul cu un prosop și se lasă la crescut timp de 1 oră.
Te-ar putea interesa și: Ce să faci dacă aluatul de cozonac nu crește. Scapă de aceste greșeli!
Compoziția pe bază de nucă pentru umplutură
- Se pune nuca măcinată într-un vas de bucătărie.
- Se adaugă, treptat, apă fierbinte în nucă și se amestecă până la obținerea unei paste.
- Se adaugă în pastă: cacao, zahărul și esența de rom.
- Se amestecă toate ingredientele până la obținerea unei compoziții omogenizate.
- Se lasă compoziția la răcit, la temperatura camerei.
Te-ar putea interesa și: Ce să faci cu nuca înainte să o pui în cozonac. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Cum prepari cozonac cu Fanta, de post
- Se presară pe masa de lucru puțină făină și se pune aluatul dospit.
- Se împarte aluatul în două părți egale.
- Se întinde prima foaie și se unge cu jumătate din umplutură.
- Se adaugă cubulețe de rahat în umplutură, apoi se rulează foaia de aluat.
- Se repetă pașii (3) și (4) în cazul celei de-a doua jumătăți de aluat.
- Se împletesc cele două suluri de aluat în funcție de preferințe.
- Se tapetează tava cu hârtie de copt și se așează deasupra cozonacul.
- Se lasă cozonacul în tavă, la crescut, timp de 15-20 de minute, pe aragaz.
- Se preîncălzește cuptorul la o temperatură potrivită, apoi se pune cozonacul la copt.
După ce cozonacul s-a copt, se unge cu un amestec preparat din apă, zahăr și puțin ulei de floarea-soarelui, pentru a fi mai savuros. La final, se acoperă cu un prosop curat pentru a se menține moale. Toată lumea se va ridica mulțumită de la masă. Poftă bună!