13 mart. 2025 | 10:25

Cornuri de post cu gem sau rahat. Femeile din Ardeal au un secret care le face pufoase

Sfaturi Culinare
Cornuri de post cu gem sau rahat. Femeile din Ardeal au un secret care le face pufoase
Cum faci cele mai bune cornuri de psot

Cornurile de post cu rahat sau gem sunt o alegere perfectă pentru perioada Postului Mare, când mulți dintre noi doresc să păstreze tradițiile culinare, dar să evite produsele de origine animală. Fiecare mușcătură este o explozie de gust, iar umplutura de rahat sau gem adaugă un plus de dulceață, completând perfect acest desert simplu, dar extraordinar de gustos. Descoperă mai jos rețeta femeilor din Ardeal!

Secretul femeilor din Ardeal pentru cele mai bune cornuri de post cu gem sau rahat

Secretul din spatele acestor cornuri pufoase și rumene se află în tehnica de preparare, în special în cantitatea mai mare de făină, care ajută aluatul să dospească mai bine, rezultând astfel cornuri mai ușoare și mai fragede. Femeile din Ardeal au transmis de-a lungul timpului această rețetă care, cu siguranță, aduce zâmbete pe fețele celor care le gustă.

Aceste cornuri pot fi umplute cu diferite ingrediente, de la rahat sau gem, până la cacao, nucă, alune sau chiar cremă de ciocolată, oferindu-le un gust delicios și o textură perfectă. După coacere, cornurile sunt insiropate cu un sirop cald, vanilat, care le conferă un luciu apetisant și le face și mai delicioase.

Rețeta care te va cuceri

Aceste cornuri de post cu rahat sunt o alternativă minunată a cornurilor obișnuite, fiind ușor de preparat, fără ingrediente de origine animală, și totodată savuroase.

Ele sunt perfecte pentru orice moment al zilei, iar siropul vanilat le conferă un plus de savoare care va face ca toți cei care le vor gusta să le îndrăgească iremediabil.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 100 g zahăr tos
  • 300 ml apă caldă
  • 60 ml ulei
  • 25 g drojdie proaspătă
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coajă de lămâie

Pentru umplut:

  • 100 g rahat

Pentru sirop:

  • 50 g zahăr
  • 20 ml apă
  • vanilie

Citește și Cornulețe de post, desertul perfect dinainte de Paște. Untura nu are ce să caute în rețetă!

Mod de preparare

1. Prepararea aluatului:

  • Se amestecă apa caldă cu zahărul și drojdia. Se lasă amestecul să stea 10 minute, până când drojdia începe să se activeze.
  • Se adaugă restul ingredientelor (făină, ulei, sare, vanilie, coajă de lămâie) și se frământă bine aluatul până devine compact și elastic.
  • Se lasă aluatul să dospească timp de 30-40 de minute, până când își dublează volumul.

2. Modelarea și umplerea cornurilor:

  • Se împarte aluatul în două părți egale. Fiecare parte se întinde într-o foaie rotundă de aproximativ 30 cm diametru și 0,5 – 0,7 cm grosime.
  • Se taie foaia în 8 triunghiuri egale. Pe fiecare triunghi se pune o bucată sau două de rahat, în funcție de preferințe.
  • Se rulează fiecare triunghi cu grijă și se pune în tava tapetată cu hârtie de copt, cu vârful în jos.
  • Se lasă cornurile să mai dospească 10 minute înainte de a le pune la cuptor.

3. Coacerea și siroparea cornurilor:

  • Se preîncălzește cuptorul la 175° C și se coc cornurile timp de 20 de minute, până devin aurii și rumene.
  • Între timp, se prepară siropul: se amestecă zahărul cu apa și se lasă să fiarbă până se îngroașe puțin. După ce siropul a fost luat de pe foc, se adaugă vanilia.
  • Când cornurile sunt gata, se ung cu siropul cald folosind o pensulă, pentru a le da luciu și un gust delicios.

Citește și Gogoși cu griș, ca la bunica acasă. Cel mai simplu și delicios desert de post!