Echipele românești au făcut istorie în fotbalul european în perioada comunismului, deși fotbaliștii nu erau plătiți la fel de bine ca cei care jucau la marile cluburi din Europa. Jucătorii de la Steaua și Dinamo câștigau, totuși, de două-trei ori mai mult decât Nicolae Ceaușescu, susține Cornel Dinu.
„Războiul” dintre Steaua și Dinamo a ajuns la apogeu în perioada anilor ’80, când Ministerul Apărării Naționale (reprezentat de clubul Steaua București) și Ministerul Afacerilor Interne (reprezentat de Dinamo București) și-au purtat disputele inclusiv pe terenul de fotbal. Cei mai buni jucători din România au ajuns în acea perioadă la cele două cluburi din Capitală, iar pentru a-i atrage li s-au oferit contracte la care alți fotbaliști români nici nu visau.
Steaua și Dinamo s-au întărit foarte mult, iar „militarii” au reușit pe 7 mai 1986, la Sevilla, cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni, după 2-0 la loviturile de departajare cu Barcelona. Dinamo și Universitatea Craiova au reușit și ele performanțe notabile, dar nu s-au ridicat la nivelul Stelei, care în 1989 a jucat din nou finala CCE, pe care a pierdut-o în fața Milanului cu 0-4.
Cornel Dinu, legenda lui Dinamo, susține că fotbaliștii care jucau la acea vreme pentru Steaua și Dinamo câștigau de două-trei ori mai mult decât Nicolae Ceaușescu.
„Un jucător de la Steaua şi de la Dinamo câştiga pe lună în anii aceia, am prins şi eu şi am avut această capacitate care-mi intra în buzunar, de două-trei ori mai mult decât câştiga Ceauşescu şi ceilalţi conducători ai ţării. Deci el avea, Ceauşescu, 10.000 şi ceva salariu, iar un fotbalist de la Steaua şi de la Dinamo, ca să nu mai spun deplasări, vamă şi aşa mai departe, lua 20.000 – 30.000 de lei pe lună”, a declarat Cornel Dinu.