Copil de 13 ani, salvat de neurochirurgii din Iași după ce a fost diagnosticat cu o tumoră rară. Intervenția chirurgicală a durat 5 ore

Copil de 13 ani, salvat de neurochirurgii din Iași după ce a fost diagnosticat cu o tumoră rară. Intervenția chirurgicală a durat 5 ore
Copil de 13 ani, salvat de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Un copil de doar 13 ani a fost diagnosticat de medici cu o tumoră foarte rară, numită „fratele care nu s-a născut”. Din fericire, a fost salvat în urma unei intervenții chirurgicale care a avut loc la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

Copil salvat de neurochirurgii din Iași

Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, a declarat că intervenția chirurgicală a fost una extrem de complexă și a durat 5 ore. Din fericire, medicii au reușit să-l salveze și au eliminat tumoarea din cavitatea creierului.

„Este vorba despre de o operaţie complexă pe creier, finalizată cu succes. Copilul de 13 ani s-a adresat iniţial Spitalului de Pediatrie din cauza unui sindrom de hipertensiune intracraniană. El avea dureri de cap, vărsături şi tulburări de mers. Examenele imagistice au arătat prezenţa unei tumori la nivelul cavităţii creierului, o tumoră intraventriculară şi hidrocefalie, adică dilataţia acestor cavităţi. S-a intervenit chirurgical, plasându-se un drenaj ventricular extern, pentru a diminua din această presiune.

După aproximativ cinci zile, starea copilului s-a agravat din punct de vedere neurologic şi a fost transferat în urgenţă în spitalul nostru, unde a doua zi a fost supus unei intervenţii chirurgicale laborioase şi s-a reuşit rezecţia integrală a tumorii din cavităţile creierului. Rezultatul anatomopatologic a fost de teratom de glandă pineală, adică o tumoră embrionară numită şi «fratele care nu s-a născut»”, a declarat Lucian Eva, coordonatorul echipei medicale care a efectuat intervenţia chirurgicală.

Cât de rari sunt aceste tumori

Dr. Lucian Eva a mai adăugat faptul că asemenea tumori sunt rare, fiind cuprinse între 0.5 și 3% din toate tumorile cerebrale. Din fericire, starea copilului este una bună după operație. Medicii spun că va exista o perioadă de vindecare, însă se află în afara oricărui pericol.

„De obicei au o evoluţie gravă pentru că poziţionarea lor din punct de vedere anatomic este destul de dificil de abordat şi rezecţia lor. Copilul este bine în momentul de faţă, a remis toate deficitele motorii pe care le avea, urmând să fie externat şi evaluat în fiecare an imagistic. În principiu îl putem considera vindecat. Va urma o perioadă de recuperare, dar lucrurile au evoluat mult mai bine decât ne-am aşteptat şi noi ca şi echipă chirurgicală”, a declarat Lucian Eva.

Totodată, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași a mai precizat că aceste tumori sunt din ce în ce mai frecvente în rândul copiilor.

Urmăriți Playtech.ro și pe