Copacul care face 40 de fructe diferite. Cum este posibil și cum arată, de fapt

Copacul care face 40 de fructe diferite. Cum este posibil și cum arată, de fapt
„Nu există un design sau un model prestabilit”

Copacul care face 40 de fructe diferite! Dacă titlul vi se pare parcă scos din filmele SF, nu sunteți departe de adevăr. Dar, în realitate copacul care face 40 de fructe diferite există. Despre cum a fost posibil și cum arată, de fapt, a vorbit chiar creatorul acestui pom fructifer, Sam Van Aken. Creatorul acestui inedit pom fructifer este de profesie inginer la o universitate americană, și pe deasupra și sculptor. Deci, nicio legătură cu genetica și, implicit, cu agricultura.

Cum a creat americanul copacul care face 40 de fructe diferite

Prima dată când Sam Van Aken a văzut ramuri de copac altoite și crescute pe alți copaci, a comparat acest lucru cu Frankenstein. Cu toate acestea, când procesul a devenit o fascinație permanentă, profesorul de artă de la Universitatea Syracuse nu a căutat să creeze un monstru, ci o operă de artă.

Copacul care face 40 de fructe diferite este creația lui Van Aken. Acesta spune că un singur copac care poate produce 40 de fructe cu sâmburi, inclusiv piersici, caise, prune, cireșe și nectarine.

„Privesc Copacul celor 40 de fructe ca pe o operă de artă, un proiect de cercetare și o formă de conservare.”, a declarat Van Aken în cadrul unei conferințe TEDxManhattan din 2014.

El folosește altoirea cu cipuri pentru a crea pomii. Asta presupune tăierea mugurilor unui pom fructifer și vindecarea lor pe ramurile laterale ale unui arbore portaltoi. Ramurile de la diferiți pomi fructiferi cresc de pe portaltoi.

Portaltoiul este de obicei un soi de copac natural pentru climatul și solul din zonă. Acest lucru permite cultivarea de fructe în zone care, altfel, nu ar putea susține acest tip de copac. Van Aken a plantat 16 pomi în șapte state din întreaga țară.

„Fiecare spațiu este unic”

Acest copac produce 40 de tipuri diferite de fructe”, a declarat Van Aken pentru CNN. Același lucru, și anume că „Fiecare spațiu este unic” se întâmplă și în muzee de artă, campusuri universitare și terenuri private pe care sunt cultivați copacii.

Cel mai nou copac este așteptat să fie plantat în această toamnă la Children’s Discovery Museum din San Jose. Acesta va fi piesa centrală a noii extinderi a grădinii muzeului.

Copacul din San Jose va prezenta soiuri de fructe cu sâmburi care provin din punct de vedere istoric din zonă, permițând vizitatorilor să învețe istoria locală. Proiectul lui Van Aken folosește peste 250 de soiuri de fructe cu sâmburi.

Fiecare copac are o combinație diferită de soiuri. Acesta a devenit și un proiect de conservare, deoarece piețele comerciale au redus diversitatea fructelor cu sâmburi disponibile.

Plantarea pomilor în diferite locații poate crește diversitatea fructelor din zonă, precum și să îndeplinească o altă parte importantă a viziunii lui Van Aken, arta.

Ani de zile de scheme și planificare îi permit să sculpteze pomii astfel încât aceștia să înflorească continuu timp de mai bine de o lună. După o primăvară de flori strălucitoare roz, albe și purpurii, ramurile produc propriile fructe distincte.

„Nu există un design sau un model prestabilit”

Van Aken dorește ca oamenii să se împiedice de ei și să pună întrebări despre ceea ce văd, deoarece combinația de culori și fructe este ieșită din comun. Copacii devin tot mai diversificați în culori și fructe în fiecare an.

Van Aken îi plantează de obicei cu 20 dintre cele 40 de soiuri care cresc deja. El revine peste mai mulți ani pentru a tăia și altoi restul soiurilor, până când ajunge la 40. Primul copac a fost plantat în 2011 și se așteaptă ca acesta să fie în plină înflorire în aproximativ trei ani.

„Nu poți controla cu adevărat ce altoi va crește cu mai mult succes decât alții. Nu există un design sau un model prestabilit”.

Copacii lui Van Aken pot fi găsiți în Arkansas, Kentucky, Maine, Massachusetts, New Jersey, New York și Pennsylvania. Lucrul cu copacii ca artă prezintă un set unic de provocări. Van Aken a fost crescut într-o fermă din Pennsylvania, dar a spus că, odată cu acest proiect, a dezvoltat un respect și mai mare pentru cultivatori și fermieri.

În operele de artă obișnuite, artiștii sculptează și creează cu mâinile. Acest tip de artă îi cere să învețe de la copac și să lucreze cu el pe măsură ce crește.