Știi care sunt copacii speciali plantaţi de Regele Charles în România? Împătimit de natura sălbatică din Transilvania, monarhul britanic a plantat numeroase exemplare de arbori. A ales să promoveze stejarii deosebiți din țara noastră printr-un demers ce a stat la baza conturării unei legi despre care puțini români au auzit.
Regele Charles se deplasează vineri, 2 iunie, în România pentru o vizită privată de cinci zile. Monarhul britanic va fi primit la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis, printr-o recepție fastuoasă. Suveranul își va petrece mare parte a timpului în mijlocul naturii, în Transilvania, de care îl leagă numeroase amintiri.
Fiul regretatei regine Elisabeta a II-a s-a implicat mult în dreptul țării noastre, de-a lungul timpului. Puțini știu că o lege menită să protejeze copacii însemnați din România își are rădăcinile chiar într-un proiect româno-britanic, lansat în județul Covasna, de către Regele Charles, în urmă cu opt ani de zile.
Un împătimit al sălbăticiei naturale, actualul monarh britanic a acordat multă atenție Transilvaniei, unde și-a achiziționat și o serie de proprietăți. Regele Charles a plantat arbori speciali în regiune. În anul 2015, la vremea respectivă prinț, a fost filmat de către jurnaliștii străini măsurând un stejar de pe o pășune de lângă satul Micloșoara, din Covasna.
„Mă aflu pe un deal din Transilvania și mă uit la Alteța Sa Regală Prințul de Wales care măsoară un stejar. Chiar acum îl înconjoară cu o bandă de măsurare. Există o mulțime de oameni care îl urmăresc și înregistrează acest moment pentru posteritate”, relata jurnalista britanică Charlotte Smith, pentru BBC 4.
Momentul în care Regele Charles a măsurat arborele despre care am amintit a fost reprezentativ în țara noastră. Atunci a fost lansată platforma Arborii Remarcabili ai României, devenită cu adevărat funcțională în anul 2017. Stejarul cu pricina avea o vechime de circa 250 de ani și o circumferință de aproape 4,2 metri (417 cm).
A fost primul stejar încărcat pe platforma arboriremarcabili.ro, ai cărei inițiatori și-au propus să promoveze și să spună povestea arborilor bătrâni din țară. Deși demersul nu a avut ca scop conturarea unui cadru legislativ prin care astfel de exemplare să fie protejate, iată că s-a transformat într-o lege ce a intrat în vigoare în aprilie 2023.
Proiectul de lege destinat arborilor remarcabili a fost inițiat în anul 2021 de către deputata Diana Buzoianu și senatorul Aurel Oprinoiu, din cadrul partidului politic USR. Inițiativa a fost adoptată de Camera Deputaților pe 29 martie 2023, intrând în vigoare în luna aprilie a anului curent.
Astfel, arborii care îndeplinesc criterii deosebite – prezintă vechime de minimum 160 de ani, grosime de minimum 130 de cm sau valoare cultural-istorică – intră în categoria celor „remarcabili” și protejați prin lege. Nu pot fi tăiați decât în condiții speciale, care au legătură cu degradarea iremediabilă a acestora sau punerea vieții oamenilor în pericol.