Constatarea amiabilă este cea mai simplă metodă de a rezolva un accident rutier, fără a mai fi nevoie de prezența Poliției Rutiere la fața locului. Șoferii ar trebui să aibă întotdeauna la îndemână formularul de constatare amiabilă, dar trebuie să știe că acesta poate fi completat doar în anumite condiții, în funcție de cât de grav este accidentul.
Începând din 1 iulie 2009, șoferii implicați într-un accident rutier pot folosi formularul de constatare amiabilă de acccident în relația cu societățile din domeniul asigurărilor, fără să mai fie nevoie de întocmirea de documente de constatare de către Poliție.
Documentul are valoare juridică și este eliberat de către firmele de asigurări în momentul în care se încheie o asigurare. În acest document sunt prezentate în detaliu împrejurările în care s-a produs accidentul rutier, iar asiguratorul va decide ulterior cine este vinovat pentru producerea lui.
Actul poate fi încheaiat doar în cazul producerii unor accidente de circulație care nu s-au soldat cu victime și pagube materiale. În cazul accidentelor în urma cărora au rezultat victime, șoferii au obligația de a anunța imediat Poliția, în caz contrar urmând să fie trași la răspundere penală.
Constatarea amiabilă se foace doar în cazul în care într-un accident rutier au fost implicate maximum 2 autoturisme care au poliță Răspundere Civilă Auto (RCA) valabilă. De asemenea, documentul poate fi folosit doar în cazul unor tamponări care se produc pe drumurile de pe teritoriul României.
O altă regulă pentru ca actul să poată fi folosit este ca accindetul rutier să nu fi fost produs ca urmare a comiterii unei abateri de la Codul Rutier. În orice alt caz, șoferii implicați trebuie să anunțe imediat Poliția. Totodată, dacă şoferii implicaţi în accident nu ajung la o înţelegere, se pot adresa Poliţiei.