Printre victimele colaterale ale coronavirus, la nivel global, se numără educația copiilor. Din păcate, la ora actuală, aproximativ 300 de milioane de copii și tineri nu mai merg la școală, liceu sau facultate.
Nivelul de panică provocat de infecțiile cu coronavirus nu pare să se domolească prea curând. Din acest motiv, oficialii mai multor state afectate de virus au ajuns să ia măsuri excepționale pentru a preveni mărirea numărului de oameni infectați. În același timp, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății și-au manifestat regretul legat de faptul că unele țări nu fac suficiente pentru combatarea Covid-19.
Fiecare țară a implementat propriile restricții pentru a preveni infecțiile cu noul virus. Unii au golit stadioane, alții au golit lăcașuri de cult. Cea mai populară măsură este însă închiderea instituțiilor de învățământ, chiar dacă tinerii sunt un pic mai puțin vulnerabili la această infecție.
Cei de la Unesco au identificat, în urma unei analize globale, 13 ţări obligate să îşi închidă toate şcolile, afectând peste 290 de milioane de elevi din întreaga lume, o „cifră fără precedent”. În urmă cu două săptămâni, numai China, unde virusul a apărut pentru prima dată în decembrie, luase decizia de a-şi închide şcolile.
În contextul în care Italia este una dintre țările cele mai afectate de coronavirus, pentru prima oară în istoria teritoriului, s-a dispus închiderea a 58.000 de grădinițe, școli primare, colegii, licee și universități. Această măsură este cu atât mai extremă, în contextul în care chiar și în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și a bombardamentului Aliaților, sistemul de învățământ din Italia nu a avut de suferit.
În mod previzibil, decizia a fost una „dificilă” pentru italieni şi are consecinţe economice „grele”, în opinia premierului Giuseppe Conte. Oficialul a optat pentru această variantă împotriva sfaturilor unora dintre consilierii săi, relatează presa italiană.
Chiar și așa, oficialii OMS sunt dezamăgiți de lipsa unor măsuri pentru ponderarea epidemiei și combaterea virusului în foarte multe țări în care s-au înregistrat deja cazuri de oameni bolnavi.