În baza unor noi normative aduse la cadrul legal, au fost anunțate noile condiţii pentru a primi pensie de urmaş, în 2024, inclusiv care este actul extrem de important pe care mulţi îl omit, și din cauza căruia le este întors dosarul pentru pensie de urmaș.
Atunci când o persoană moare, rudele supraviețuitoare pot avea dreptul de a solicita pensie de urmaș. Prestațiile și beneficiarii posibili diferă de la o țară din la alta. Așa cum este prevăzut în Legea 223/2015 cu modificările aduse în 2024, o pensie de urmaș este „o indemnizație lunară care corespunde unui procent din pensia pe care a primit-o sau ar fi primit-o persoana decedată”.
Tot în baza legii, această pensie de urmaș este plătită rudelor supraviețuitoare cele mai apropiate. Aceasta se acordă de către aceeași autoritate care a acordat pensia persoanei decedate, iar suma de plată se calculează în același mod ca și în cazul unei pensii pentru limită de vârstă.
Legea mai precizează și cine sunt beneficiarii direcți de pensie de urmaș în 2024. În cazul copiilor, după cum urmează:
și în cazul adulților, după cum urmează:
„Art. 49. –
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puţin 15 ani şi nu realizează venituri lunare provenite dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.(2) În cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenite soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 50. –
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârsta şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli contractate în timpul şi din cauza îndeplinirii serviciului militar/serviciului, asimilată unei boli profesionale, şi dacă nu realizează venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.”, se arată în lege.
Lăsând de-o parte condițiile, de fapt o parte dintre ele, vom constata că la dosarul care va trebui făcut pentru a deveni beneficiar al unei pensii de urmaș, este imperios necesar să existe un anume document. În cazul în care acesta lipsește, conform CNPP, dosarul nu va fi validat și va fi respins.
Conform legislației în vigoare și în baza normelor de implementare, un viitor posibil beneficiar al unei pensii de urmaș va trebui să depună la dosar „declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului”, explică Casa de Pensii.