06 feb. 2024 | 08:44

Casa de Pensii a făcut anunțul pentru pensionari. Cât a fost pensia medie în ianuarie 2024

News
Casa de Pensii a făcut anunțul pentru pensionari. Cât a fost pensia medie în ianuarie 2024
Pensionarii au luat bani mai mulți

De la 1 ianuarie 2024 s-a aplicat majorarea pensiilor ca urmare a indexării cu rata inflației (13,8%). 5 milioane de români au luat pensii mai mari la începutul anului. Ministrul Muncii explica cum vor fi aplicate creșterile de pensii, pe categorii. Iată toate informațiile!

Anunțul făcut de Casa de Pensii

În ianuarie 2024 în România erau înregistrați 4.759.711 de pensionari, cu 7.713 persoane mai puţini comparativ cu luna precedentă. Conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), pensia medie a crescut la 2.244 lei ca urmare a indexării cu rata inflației (13,8%). În schimb, pensiile magistraților au rămas la fel de mari, potrivit CNPP.

De asemenea, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.815.430 de persoane, dintre care 2.192.505 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.501 de lei.

„Suntem în grafic datorită eforturilor făcute de către colegii mei de la Casa Națională de Pensii Publice pentru a finaliza acest proces de tipărire, în această săptămână a taloanelor, ca ulterior să fie predate către CN Poșta Română, astfel încât, începând cu data de 3 ianuarie 2024 beneficiarii noștri să primească pensiile majorate”, scria șeful CNPP pe Facebook, la finalul lui decembrie 2023.

Pensia medie a fost de 2.244 lei

În ianuarie 2024 au primit pensie anticipată parțială 89.295 de persoane (2.301 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 395.302 de persoane (pensie medie de 967 lei), dintre care 45.022 de persoane pentru gradul I de invaliditate (833 lei, pensie medie).

Citește și: Mai mulți bani pentru milioane de viitori pensionari din România. Ce se schimbă la calcule

În plus, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 454.205 persoane (1.173 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 128 de pensionari (540 de lei, în medie).

„Avem mărirea de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 şi de la 1 septembrie recalcularea pensiilor. Prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna. Oamenii au ieşit la pensie pe diferite legislaţii. Sunt mult prea multe inechităţi şi asta încercăm, prin noua lege a pensiilor, finalizată anul acesta, încercăm să închidem aceste inechităţi”, spunea Ciolacu, la România Tv.

Citește și: Averea oficială pe care o are Vladimir Putin. Ce apare în declarația sa modestă, e infimă față de anunțul Forbes

Pensiile magistraților rămân la fel de mari

În schimb, pensiile speciale ale magistraților au ajuns în medie, la 22.505 lei, de peste 10 ori mai mari decât pensiile medii de rând, deși din cei 5.488 de pensionari privilegiați doar 2.216 au și plătit contribuții. Din pensia medie de 22.505 lei, statul suportă aproape 20.000 lei (19.944 lei) de la bugetul de stat.

Și foștii angajați ai Aviației Civile primesc pensii uriașe, aproximativ 12.923 lei pensia media, din care 8.365 lei sunt suportați de stat, a treia categorie privilegiată fiind cea a foștilor angajați ai Curții de Conturi, cu 9.707 lei, din care 3.140 lei vin suplimentar de la bugetul de stat, pe lângă pensia bazată pe contributivitate.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro