Frunzele de dafin, planta gloriei sau Laur, condimentează mâncarea într-un mod special. În permanență le avem în bucătărie și le folosim constant în mâncăruri. Deși fac parte din deliciile culinare preferate, paradoxal este că nu avem voie să le mâncăm, fiind recomandat de specialiști să le îndepărtăm înainte de a servi masa. Multe persoane le consideră toxice, dar nu acesta este motivul.
Dafinul face parte din categoria arbuștilor cu frunzele veșnic verzi, ușor ondulate pe margine. De regulă, el este folosit drept condiment pentru mai multe preparate. Cu toate acestea, puțini știu că el are efecte bune asupra sănătății noastre, iar mult mai puțini știu de ce acesta trebuie scos din mâncare după ce și-a lăsat anterior toată savoarea în ea. Studiile făcute în laborator asupra uleiurilor esențiale care se regăsesc în foile de dafin arată că acestea ar putea fi toxice anumitor patogeni periculoși, precum bacterii și fungi.
Practic, nu sunt toxice pentru oameni și sunt sigure de folosit la gătit. Deși pot fi mâncate, din cauza formei și a marginilor ascuțite, te poți îneca. Există persoane care au rămas cu foi de dafin blocate în esofag, dar și persoane care în urma consumului s-au confruntat cu perforații la nivelul intestinelor. De asemenea, chiar dacă le mărunțești, frunzele tot o textură rigidă vor avea, motiv pentru care este indicat să le îndepărtezi din mâncărurile la care le folosești.
Dacă sunt consumate întregi, frunzele de dafin sunt înțepătoare și au un gust ascuțit și amar. La fel ca în cazul multor condimente și arome, parfumul frunzei de dafin este mai pregnant decât gustul său. Când este uscat, parfumul este pe bază de plante, ușor floral și oarecum asemănător cu oregano și cimbru.
Frunzele conțin aproximativ 1,3% uleiuri esențiale (ol. Lauri folii), constând din 45% eucaliptol, 12% alte terpene – o grupă de compuși organici – 8-12% acetat de terpinil, 3-4% sesquiterpene, 3% metileugenol și alte α- și β- pineni, felandrenă, linalol, geraniol, terpineol și conțin, de asemenea, acid lauric.
În bucătăria indiană, frunzele de dafin sunt uneori folosite în locul frunzelor de dafin indian, deși au o aromă diferită. Sunt folosite cel mai adesea în preparatele din orez precum biryani și ca ingredient în garam masala. Frunzele de dafin (laur) sunt adesea ambalate sub formă de tezpattā (तेज़पत्ता, termenul hindi pentru frunza de dafin indian), creând confuzie între cele două plante
În Filipine, frunzele de dafin uscate sunt folosite în mai multe feluri de mâncare filipineze, cum ar fi menudo, carne de vită și adobo.