Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar bucătăriile se umplu de arome și gusturi tradiționale. Printre preparatele emblematice ale Crăciunului se numără piftia, o mâncare specifică ce se regăsește în casele românilor de generații întregi, aducând un gust inconfundabil și o notă de autenticitate în meniul festiv. Ce condiment nu este indicat să pui în piftie?
Piftia este o gelatină preparată din carne de porc, în special din picioare și cap, adesea asociată cu tradiția culinară românească de Crăciun și Anul Nou, îmbogățind masa de sărbători cu arome consistente și savoare autentică.
Procesul de preparare al piftiei este un ritual culinar care unește familia și aduce în centrul atenției abilitățile tradiționale de gospodărie, dar ingredientele folosite de fiecare gospodină aduc o notă de orginalitate acestui preparat.
Deși ingredientele principale sunt în mare aceleași, diferența o fac atât condimentele folosite, cât și calitatea cărnii. Multe gospodine folosesc pentru rețeta de piftie și cimbru, însă trebuie să știți că acest condiment poate schimba total aroma preparatului, având o aroma mult prea puternică.
Cu alte cuvinte, dacă nu ești un fan înrăit al cimbrului, este de preferat să îl omiți în rețeta de piftie, deoarece oferă o aromă care poate să nu fie pe placul tuturor.
Ingrediente:
1 căpătână de porc
• 2 picioare de porc
• 350 g de carne de porc macră
• 3 frunze de dafin
• 2 cepe medii
• 2 căpățâni de usturoi
• 1 morcov mare
• Sare și piper după gust
• Apă
CITEȘTE ȘI: Când se pune usturoiul în piftie, de fapt. Greșeala pe care nu trebuie să o mai faci la răcitură
Această rețetă tradițională, transmisă de la generație la generație, aduce în fiecare casă esența sărbătorilor de iarnă. Piftia de porc se pregătește cu pasiune și atenție la detalii, rezultând într-un preparat gustos, apreciat de toată lumea!
Iată pașii care trebuie urmați pentru o piftie de nota 10!
Curaţare și spălare:
Începeți prin a curăța și spăla cu atenție căpățâna de porc, carnea de porc macră și picioarele de porc.
Tăierea în bucăți:
Tăiați căpățâna de porc și picioarele în bucăți potrivite pentru a le pregăti în oală.
Fiertul cărnii:
Puneți toată carnea într-o oală încăpătoare și acoperiți-o generos cu apă.
Adăugarea condimentelor:
Adăugați cepele și morcovul în oală, apoi puneți totul la fiert la foc mic.
Aromatizare:
După aproximativ 20 de minute, adăugați foile de dafin, sare și piper pentru a intensifica aromele.
Reducerea lichidului:
Lăsați totul să fiarbă până când cantitatea de apă scade la jumătate, permițând carniței să se îmbibe cu savoarea condimentelor.
Scoaterea cărnii:
După ce carnea s-a fiert, scoateți-o din oală și lăsați-o să se răcească.
Porționarea și răcirea:
Odată răcită, porționați carnea și așezați-o în castroane, pregătindu-se pentru etapa următoare.
Aromatizarea piftiei:
Între timp, strecurați zeama și amestecați-o cu usturoiul pisat, adăugând o notă suplimentară de arome.
Finalizarea și răcirea piftiei:
Strecurați zeama din nou și turnați-o peste carnea dispusă în castroane, apoi lăsați la rece pentru a permite piftiei să se închege.
Poftă bună și sărbători fericite!
CITEȘTE ȘI: Piftie de porc fără gelatină. Secretul ca să iasă limpede și gustoasă