Piftia sau răcitura este un preparat tradițional românesc care se consumă mai ales în perioada de Crăciun sau Revelion. Multă lume nu știe de fapt cât de sănătos este acest preparat și câte beneficii conține această zeamă gelatinoasă de oase și carne. În primul rând supa de oase este benefică pentru articulații, piele, păr, datorită conținutului crescut de colagen, minerale și aminoacizi.
Deși preparată preponderent din carne și oase de porc, puțina grăsime eliminată în supa gelatinoasă, se poate îndepărta după mai multe metode pe care le găsiți descrise mai jos. Piftia sau răcitura se prepară din carne și oase de porc, pui, curcan sau pește.
Pentru o piftie de porc gustoasă care se încheagă bine, fără adaos de gelatină, sunt câteva reguli de care să ținem cont:
1. Carnea este un detaliu important pentru piftie, cea mai potrivită este carnea macră de porc, iar pentru închegat, cele mai bune sunt urechile, cozile, picioarele de porc ” adidașii”, ciolanul de porc cu os, șoricul de porc, astfel, nu vei avea nevoie de adaos de gelatină la plic.
2. O metodă pentru a obține o piftie cât mai limpede este să ținem carnea în apă rece cu sare timp de 2-3 ore.
3. Piftia se mai limpezește cu albuș de ou crud. După ce zeama s-a răcorit, se toarnă 4-5 albușuri de ou. Se dă oala pe foc, albușurile vor coagula, ” adunând” grăsimea din lichid. După acest pas, zeama se mai strecoară prin tifon sau vată medicinală puse pe o sită. De asemenea, grăsimea se mai poate curăța,
după ce răcitura s-a închegat. Cu o linguriță, pur și simplu se rade grăsimea de la suprafața răciturii.
4. Picioarele de porc sau părțile cu șorici se curăță de păr/peri la flacăra aragazului.
5. Nivelul apei în oala în care fierbe carnea de porc trebuie să fie de 4-5 centimetri peste nivelul cărnii, lichidul se completează cu apă caldă pe măsură ce se evaporă. Dacă se pune prea multă apă la fiert, răcitura se va închega mai greu.
6. Carnea de porc se lasă la fiert, la foc mic, timp de 4-5 ore sau până când carnea se desprinde de pe oase.
7. Sarea și usturoiul se pun jumătate din cantitatea indicată, la începutul fierberii, restul după ce a fiert carnea. Astfel, și carnea din piftie va fi mai bine usturoiată.
8. Pentru a afla dacă zeama de oase este suficient de bună pentru a se lega, se toarnă o lingură cu zeamă pe o farfurie și se dă la frigider. Dacă este fermă atunci zeama de oase este gata de luat de pe foc, dacă nu este fermă, se mai lasă la fiert.
9. În unele zone ale țării, pentru prepararea piftiei se folosesc la fiert și legume , în unele zone nu se folosesc. Aici depinde de gustul fiecăruia, de asemenea și cantitatea de usturoi este variabilă.
Vezi și Cât timp trebuie să lași carnea la fiert pentru piftia de porc. Nu ai nevoie de gelatină
Extra
1. Părțile de porc cu șorici se ”curăță” la flacăra de la aragaz.
2. Într-o oală încăpătoare, de 8 litri, se pun bucățile de carne cu os și se toarnă apă rece. Nivelul apei să fie peste carne cu 4-5 centimetri. Pe măsură ce se evaporă, se completează cu apă.
3. Se adaugă jumătate din cantitatea de usturoi, boabele de piper și puțină sare.
4. Se lasă totul la fiert pentru 4-5 ore, fără capac, sau până carnea se desprinde de pe oase.
5. După ce a fiert, carnea se scoate într-un castron, se lasă puțin la răcorit apoi se culege de pe oase.
6. În zeamă se adaugă restul de usturoi zdrobit și se reglează gustul de sare de sare. Se lasă vasul acoperit pentru 30 de minute.
7. Bucățile de carne și șorici se distribuie în vase sau tăvile alese.
8. Zeama se strecoară prin tifon într-un alt vas și se toarnă cu polonicul în vasele cu carne.
9. Dacă dorești să elimini grăsimea din piftie, folosiți una din metodele descrise mai sus.
10. Vasele cu răcituri se dau minim 8 ore la rece.
Vezi și Secretul piftiei de porc. Chef Cătălin Scărlătescu, despre ce ingredient nu trebuie să lipsească
Piftia sau răcitura de porc se servește cu castraveți murați, pâine de casă sau hrean. Dacă doriți să răsturnați piftia pe platouri, vasul cu piftie se pune în apă caldă apoi cu un cuțit se desprinde ușor de pe pereții vasului și se răstoarnă, cu atenție, pe platou. Dacă piftia s-a topit puțin, de la apa caldă,
se încheagă din nou la frigider.
Să vă fie de folos!