Gospodinele se pregătesc de mesele pline de bucate care mai de care mai delicioase pentru mesele de Sărbători. Multe dintre ele se bazează în special pe platoul tradițional de la început care împacă toate gusturile celor de la masă. Majoritatea dintre ele pun pe farfurie: legume, brânzeturi, chiftele, răcitură, ouă umplute și șuncă afumată. Desigur că cele mai curajoase doresc să le facă pe toate în casă. Cu toate astea, câteva dintre doamne nu știu condimentele principale de care au nevoie.
Multe dintre gospodine se străduiesc în această perioadă să le facă pe plac invitaților, așa că aleg ca la primul fel să facă un platou tradițional. Acest preparat conține mai multe rețete, motiv pentru care doamnele consideră că toți pofticioșii pot să fie împăcați măcar cu o gustare de acolo.
Pe un astfel de platou se găsesc, legume, ouă umplute, chiftele, tobă, cârnați de cază, brânzeturi și mezeluri tradiționale. Desigur că cele mai curajoase bucătărese își doresc să le facă pe toate în casă.
Șunca afumată este clar cea mai iubită de români pentru că are un gust deosebit și merge fantastic cu muștar. Ea se poate prepara simplu, natural, fără aditivi, colorați sau nitriți.
Chefii susțin că ai nevoie doar de un mix special de condimente. Trebuie să știi că primul pas este să fierbi carnea, iar pentru saramură ai nevoie de:
-40 g sare la 1 l de apă
-1 linguriță cimbru
-1 linguriță piper boabe
-1 ardei iute
-1 frunză de dafin
– 2-3 căței de usturoi zdrobiți
-4-8 grame de piper măcinat
-2-3 ardei uscați/boie iute/boia afumată
-1 lingură boia dulce
-1 gram ienibahar
-1 gram coriandru
-1 gram anason sau fenicul semințe
-o căpățână de usturoi
1. Pune carnea la fier pentru 2 ore în saramura deja preparată.
2. Lasă la marinat pentru 7-8 zile la rece (nu la congelator)
3. Pune carnea într-o cameră răcoroasă sau în frigider pentru 48 de ore fără saramură.
4. Lasă bucata la afumat pentru o oră și unge totul cu condimentele combinate anterior pentru o culoare deosebită.
5. Aprinde un foc cu rumeguș ușor umed din lemn de pom fructifer.
6. Stinge focul și lasă șunca în fum până a doua zi.
7. Unge din nou bucata cu condimente, iar dacă vrei poți adăuga și câteva picături de ulei de măsline pentru ca procesul să fie mai ușor.
8. Lasă șunca la afumat pentru a doua tură, iar mai apoi ține bucata în beci sau la un loc ferit și răcoros.