17 mart. 2022 | 10:12

Concurs pentru salvamontiști organizat la Rânca. Ce misiuni au avut de îndeplinit cei 120 de salvatori prezenți

News
Concurs pentru salvamontiști organizat la Rânca. Ce misiuni au avut de îndeplinit cei 120 de salvatori prezenți
Concurs la Rânca, pentru salvamontiști

Peste 120 de salvamontiști au participat la un concurs organizat la Rânca, acolo unde participanții au avut de înfruntat viscolul pentru a îndeplini mai multe probe specifice activității de salvare montană.

Ce probe au avut de parcurs

La competiția de la Rânca a venit un echipaj tocmai din Serbia. Salvamontiștii au trebuit să parcurgă probe grele pentru a-și arăta abilitățile. Au urcat și până la cota 2000, pe vârful Păpușa, unde au trebuit să se înfrunte cu condiții de viscol și temperaturi extrem de scăzute.

„Ninge, e și viscol puțin, cu cât înaintezi spre vârf e viscol – ca într-o acțiune reală, chiar mă bucur că avem parte de vremea asta dificilă că stimulează, oricând te poți întâlni cu așa vreme pe munte”, a spus Liviu Ghiră de la Salvamont Gorj.

Din cauza vremii, unele probe au fost anulate, pentru a nu pune în pericol viața salvamontiștilor. Pentru a-și dovedi abilitățile, salvatorii au fost nevoiți să transporte un pacient cu targa, să efectueze căutări în avalanșă și deplasări pe schiuri. O probă dificilă a fost salvarea unor persoane dintr-un telescaun blocat.

La concurs a fost prezent și un echipaj din Serbia. Salvatorii români au observat că aceștia aveau montat un girofar și o sirenă pe mașina lor, însă legislația noastră nu permite acest lucru, chiar dacă salvamontiștii sunt în misiune atunci când intervin în diferite situații.

„După cum ați văzut, colegii din Serbia au mașini de salvare montană, au mașini cu avertizare sonoră și luminoasă, care le asigură prioritate în trafic, sperăm că și în România se va rezolva”, a spus șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.

Salvamont Sibiu caută voluntari

În momentul de față, Salvamont Sibiu are 19 salvamontiști angajați, 16 voluntari și 11 salvamontiști voluntari atestați. Sunt câteva criterii care trebuie luate în considerare atunci când cineva dorește să devină salvamont. Pentru formarea profesională se pot înscrie persoanele care au o experiență de 2 ani de voluntariat în cadrul unui serviciu acreditat.

„Pasiunea pentru munte este principalul factor care îi îndeamnă pe membrii echipei să rămână uniți, la care se adaugă simțul civic al fiecăruia și ideea de ajutorare a colectivului din care fac parte, de a forma o echipă care să-și ajute semenii”, menționează Dan Popescu, director Salvamont Sibiu.

Dacă trece aceste probe și este acceptat, va urma o perioadă de 2 ani în practică în cadrul serviciului din Sibiu. De asemenea, un lucru important de care trebuie să se țină cont este faptul că persoanele venite din afară nu pot merge la examen fără pregătire. Participanții sunt supuși mai multor probe și trebuie să cunoască elemente de alpinism folosite în salvarea montantă.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Delia Budeanu a murit cu un mare regret. Dorința pe care nu și-a împlinit-o: „N-a vrut”
Click.ro
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul Hamas
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Trei zodii care vor încheia luna cu mulți bani în conturi. Probleme pe plan amoros
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Dispar banii cash? Anunț major pentru cei care preferă plata în numerar. Se întâmplă chiar acum
Capital.ro
A murit Delia Budeanu. Unde va fi înmormântată și unde i se poate aduce un ultim omagiu. Imagini rare cu una dintre cele mai frumoase crainice TVR
Avantaje
MARE SĂRBĂTOARE! Ce se dă de POMANĂ! E mare PĂCAT
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce studii are Nicolai Tand de la Asia Express sezonul 7. Motivul pentru care s-a lăsat de școală la o vârstă fragedă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro