Concediu prenatal 2023. Cum se calculează, durata maximă și condițiile de acordare
Atunci când rămân însărcinate, multe femei se întreabă cum vor putea beneficia de concediu prenatal, mai ales după nașterea copilului. Concediu prenatal, denumit și concediul de maternitate, se acordă angajatelor care urmează să devină mame și se eliberează de către mediul de familie. Așadar, este bine să știi toate prevederile legale despre concediul prenatal 2023. În materialul următor, aveți toate informațiile necesare!
Ce este concediul prenatal și când se acordă
Concediul prenatal este destinat tuturor femeilor însărcinate care au fost angajate cu carte de muncă. În acest mod, viitoarele mămici vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a se pregăti pentru venirea pe lume a unui nou membru al familiei. Durata acestui concediu este de maxim 126 de zile calendaristice distribuite în felul următor:
- 63 de zile de concediu înainte de naștere (concediu prenatal).
- 63 de zile după nașterea copilului (concediu postnatal).
- primele 43 de zile de concediu de după nașterea copilului sunt obligatorii.
Și în acest an, părinții beneficiază de o serie de facilități atunci când se pregătesc pentru venirea pe lume a unui nou membru al familiei. În primul rând, viitoarele mămici trebuie să știe ce presupune concediul prenatal, care sunt documentele necesare pentru obținerea lui și ce sume poate primi de la statul român.
Trebuie amintim faptul că acest concediu opțional și reprezintă un concediu acordat pentru o anumită perioadă înainte de nașterea copilului.
Concediu prenatal este reglementat prin OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Conform actelor normative, viitoarele mămici pot beneficia de concediu prenatal începând cu cea de-a șaptea lună de sarcină, aproximativ 63 de zile înainte de nașterea celui mic.
Condiții pentru acordarea concediului prenatal
- Să fii cetățean român sau dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
- Să ai domiciliul în România.
- Să ai realizat stagiul minim de asigurare, adică să fi plătit contribuțiile pentru asigurarea medicală cel puțin 6 luni din ultimele 12 înainte de a intra în concediu prenatal.
- femeile care nasc în termen de 9 luni de la data înregistrării ultimei plăți pentru contribuțiile sociale.
Femeile însărcinate care urmează să nască trebuie să știe că concediul prenatal se calculează 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni lucrate în care au plătit contribuții pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
De asemenea, calculul pentru concediu prenatal se realizează pe baza certificatului medical, acesta fiind documentul justificativ pentru toate gravidele. Drept urmare, plata concediului prenatal se va face de către angajator, lunar.
Pentru a ști mai bine cum se calculează concediul de prenatal, vă prezentăm un exemplu concret mai jos:
- Salariu brut ultimele 6 luni: 6000 lei * 6 = 36.000 lei
- Zile lucrate în ultimele 6 luni: 129 zile
- Număr de zile concediu de maternitate: 15 zile
Drept urmare: 85% * (36.000 / 129) * 15 = (0.85 * 279,0697 )* 15 = 237.2092 * 15 = 3558 lei.
Citește și: Creşte valoarea tichetelor de creşă din aprilie 2023. Cine poate beneficia de bani
Ce obligații au angajatele însărcinate
Pe toată durata concediului prenatal, angajatele care urmează să devină mămici trebuie să știe că angajatorul nu le poate concedia. Legislația din România interzice acestora să-și concedieze persoanele care se află în concediu prenatal.
Totodată, angajatele însărcinate au obligația de a comunica în scris angajatorului starea de graviditate. În cazul în care angajatorul nu poate asigura condițiile necesarei gravidei, precum modificarea programului de lucru al salariatei, angajata are dreptul la concediul de risc maternal, care se acordă în funcție de recomandările medicului.
Totodată, au dreptul la concediul de risc maternal și salariatele gravide care nu au solicitat concediul de maternitate, dar și salariatele lăuze, care au revenit la locul de muncă după încheierea concediului postnatal obligatoriu. Concediul de risc maternal se plătește cu 75% din media veniturilor brute și se suportă integral din FNUASS.
Citește și: Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Câte zile se pot acorda și care sunt condițiile