Compania care pierde 1,6 miliarde de dolari după retragerea din Rusia. Decizia rămâne în continuare
Companiile energetice internaționale și-au continuat exodul de la proiectele din Rusia ca răspuns la invazia în Ucraina, provocând amenințări de urmărire penală din partea Kremlinului. Printre marile companii care și-au anunțat retragerea se numără și compania austriacă OMV, care a renunțat la achiziția planificată de 1 miliard de dolari a unui sfert din participația la proiectul rusesc Achimov 4A/5A, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina. La 1 martie, consiliul de administrație al OMV a decis să nu continue discuțiile cu gigantul rus Gazprom cu privire la potențiala achiziție a unei participații de 24,98% în proiectul Achimov 4A/5A din Urenqoy, cel mai mare zăcământ de condensat de gaze din Rusia, și să rezilieze acordul de vânzare de bază.
Austriecii de la OMV pleacă din Rusia
În octombrie 2018, companiile au încheiat pentru prima dată acordul de bază pentru achiziția Urenqoy și, de atunci, Gazprom a pus în funcțiune uriașul câmp onshore. OMV a declarat anterior că partea sa de producție la platou, care se așteaptă să fie atinsă în 2026, va fi de peste 80.000 de barili de echivalent petrol pe zi.
Gazprom și OMV fac de mult timp afaceri împreună. Un acord anterior, anunțat la sfârșitul anului 2016, ar fi permis Gazprom să preia o participație de 38,5% în OMV Norvegia. Cu toate acestea, acea tranzacție s-a lovit de derapajele de reglementare din Norvegia, pe fondul temerilor că firma controlată de statul rus ar putea deveni proprietara infrastructurii cheie de gaze a țării.
Marți, OMV a declarat, de asemenea, că își va revizui implicarea în gazoductul Nord Stream 2. Compania austriacă este unul dintre cei cinci investitori occidentali în proiectul gazoductului Nord Stream 2 al Gazprom, în valoare de 11 miliarde de dolari, care este în prezent în repaus și pe care Germania a refuzat să îl certifice pe fondul crizei din Ucraina.
Citește și: Cât poate rezista România fără gazele rusești. Veste neașteptată, ce se va întâmpla în țara noastră
OMV, o pierdere anticipată de 1,8 miliarde de euro
OMV deține, de asemenea, puțin sub 25% din zăcământul rusesc de gaze Yuzhno Russkoye, care alimentează gazoductul inițial Nord Stream către Germania și contribuie cu 100.000 de boepd la producția companiei, potrivit Reuters. Nu se știe dacă OMV intenționează să continue să cumpere gaze naturale din Rusia. Compania are un acord pe termen lung deja prelungit pentru a importa 6 miliarde de metri cubi de la Gazprom până în 2040.
Compania austriacă OMV a devenit sâmbătă cea mai recentă firmă din domeniul energiei care s-a retras din Rusia, declarând că va suporta o pierdere anticipată de 1,5-1,8 miliarde de euro (1,6-2,0 miliarde de dolari), în timp ce încearcă să se distanțeze de această țară după invazia acesteia în Ucraina.
„În lumina ultimelor evoluții, OMV își reevaluează angajamentul în Rusia. În timp ce Rusia a fost una dintre regiunile de bază în portofoliul de explorare și producție al OMV, Consiliul de Administrație a luat decizia de a nu urmări nicio investiție viitoare în Rusia.
OMV va recunoaște o taxă de ajustare a valorii de 987 milioane de euro (împrumut plus dobânda acumulată la 31 decembrie 2021) din cauza faptului că creanțele de la Nord Stream 2 AG ar putea fi nerecuperabile. Aceasta este o ajustare de valoare fără numerar care va avea un impact asupra profitului raportat înainte de impozitare în primul trimestru al anului financiar curent.”, se arată într-un comunicat.
BP și Equinor anunță ieșirea din asocierile în participație din Rusia
Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume, cel mai mare exportator de gaze și, în cea mai mare parte a ultimului deceniu, a fost privită ca fiind cea mai promițătoare destinație de explorare și dezvoltare din lume.
Sancțiunile occidentale au încercat să evite restricționarea exporturilor de petrol și gaze, iar unele dintre companii spun că pot continua să opereze în țară.
Cu toate acestea, deciziile luate de BP, Shell și de compania norvegiană Equinor de a tăia legăturile cu partenerii lor ruși au crescut presiunea asupra unor companii precum TotalEnergies, ExxonMobil, Trafigura și Glencore de a face același lucru.
„Ceea ce a făcut BP ar trebui să pună pe jar restul industriei. În timp ce grupurile de mărfuri au operat întotdeauna în zone dificile ale lumii, chiar și în perioadele de război, presiunea exercitată asupra companiilor din prezent pentru a adera la standarde mai înalte de mediu, sociale și de guvernanță a însemnat că acesta este un teritoriu necunoscut.
Cum poți promova o agendă ESG credibilă atunci când te afli într-o țară care se află într-un conflict major?”, a declarat Christyan Malek, șef al strategiei energetice globale la JPMorgan.
Citește și: Gigantul care părăsește proiectul de 3 miliarde de dolari. Nimeni nu vrea să mai facă afaceri cu Rusia
BP a decis să renunțe la participație
Dintre marile companii petroliere care mai operează în Rusia, Total are cea mai mare expunere comercială, acum că BP a decis să renunțe la participația de 19,75% pe care o deține la Rosneft.
Total deține 19,4% din compania rusă, care se află sub sancțiuni americane care îi limitează accesul la finanțare din 2014, când Putin a anexat Crimeea, și deține, de asemenea, o participație de 20% și 10% în două proiecte de GNL ale Novatek.
Shell deține 27,5% din proiectul offshore de GNL Sakhalin-2
De cealaltă parte, Shell se pregătește să pună capăt parteneriatelor cu Gazprom, au declarat analiștii. Grupul francez a investit masiv în două proiecte din peninsula Yamal, în nordul înghețat al Rusiei, în timp ce încearcă să își dezvolte afacerea cu gaze naturale lichefiate alături de partenerul strategic local Novatek.
Producția Shell în Rusia a reprezentat anul trecut 5% din totalul global al Shell, potrivit Jefferies. Extinderea în această țară a fost o prioritate pentru conducerea Shell, a declarat o persoană familiarizată cu strategia companiei.
Shell deține 27,5 la sută din uriașul proiect offshore de GNL Sakhalin-2 al companiei de stat Gazprom, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Inaugurat în 2009, acesta a produs aproximativ 11,6 milioane de tone de GNL în 2020, din care 3,2 milioane de tone vor fi ajuns la grup, reprezentând aproximativ 10% din producția globală a companiei.
Retragerea sa din proiect ar putea lăsa Shell în criză de GNL în Asia de Est, într-un moment în care prețurile pentru încărcăturile de combustibil sunt ridicate și se așteaptă ca acestea să continue să crească.