Comoara veche de 800 de ani a fost descoperită acum. Și-au ascuns bijuteriile în urma unui atac sângeros

Comoara veche de 800 de ani a fost descoperită acum. Și-au ascuns bijuteriile în urma unui atac sângeros
Comoara veche de 800 de ani a fost descoperita acum. Si-au ascuns bijuteriile in urma unui atac sangeros

Un tezaur de inele de argint, brățări și pandantive îngropate în secolul al XII-lea a fost recent descoperit de arheologii din sud-vestul Rusiei. Rara comoară, care include „inele cu șapte raze” distincte despre care se crede că reprezintă razele Soarelui, a fost găsită în apropierea site-ului Vechiului Ryazan, unul dintre cele mai vechi orașe din Rusia și locul unui atac mongol sângeros în 1237.

Comoară veche de 800 de ani, descoperită într-unul dintre cele mai vechi orașe

Cercetătorii spun că rușii bogați obișnuiau să-și ascundă comorile de invadatori, însă aceste bijuterii cu 32 de piese au fost ascunse cu mai mult de 100 de ani înainte ca mongolii să atace.

Arheologii ruși au descoperit o comoară uimitoare de bijuterii medievale din argint îngropate cu un secol înainte ca mongolii să invadeze și să măcelărească un sat local, cu cel puțin 100 de decapitați.

Arheologii Academiei de Științe din Rusia și Muzeul-Rezervație Istorică și Arhitecturală Ryazan speră să descopere de ce o astfel de pradă valoroasă, supranumită „comoara Isad”, a fost îngropată în secret, fără o amenințare iminentă de atac din partea mongolilor.

Cele 32 de bijuterii sunt de-o frumusețe rară

Bijuteriile sunt extrem de frumoase. Unele dintre brățări au trei împletituri argintii cu cruci în relief și frunze de palmier. Stilul și tehnica lor ar putea însemna că datează din secolul al X-lea sau al XI-lea. Inelele cu șapte raze, despre care se crede că reprezintă razele Soarelui, erau o trăsătură distinctă a bijuteriilor rusești medievale timpurii. Bijuteriile erau asortate la costumele tradiționale din regiune ale femeilor. Arheologii cred că au fost aduse din Orientul Îndepărtat.

În apropiere de Ryazan, unul dintre cele mai vechi orașe din țară, arheologii de la Academia de Științe din Rusia au găsit comoara rară din epoca medievală în locul în care ar fi avut loc un atac sângeros al mongolilor în anul 1237. Specialiștii spun că rușii cu bani din acele vremuri obișnuiau să-și ascundă comorile din calea hoților, potrivit DailyMail.

„Studiile suplimentare privind comoara, tehnica fabricării bijuteriilor, compoziția metalului vor completa cunoștințele noastre despre istoria timpurie a vechiului oraș Ryazan“, a declarat Alexander Morozov, cercetător la RAS, pentru ziarul britanic mai sus menționat.

Ce speră arheologii să afle

Arheologii Academiei de Științe consideră că rara comoară, veche de 800 de ani, au fost ascunse cu mai mult de 100 de ani înaintea invaziei mongolilor. Specialiștii speră să descopere, după studierea tezaurului și a săpăturilor ulterioare, contextul istoric al îngropării celor 32 de bijuterii valoroase.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI