27 oct. 2022 | 21:01

Comoara României care va fi restaurată. Se dau milioane de euro, va atrage sute de mii de turişti

Social
Comoara României care va fi restaurată. Se dau milioane de euro, va atrage sute de mii de turişti
Autoritatile investeste milioane de euro in restaurarea unei comori nationale

S-a anunțat care este comoara României care va fi restaurată. Se dau milioane de euro, însă aceasta va atrage sute de mii de turişti. Așadar, ce atracție turistică urmează să fie restaurată de autorități, vedeți în articolul de mai jos.

Comoara românilor, restaurată cu bani grei. Despre ce atracție turistică este vorba

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, au semnat, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, trei contracte în valoare totală de 7,41 milioane euro, pentru restaurarea obiectivelor de la Sarmizegetusa Regia.

Potrivit ministerului condus de Marcel Boloș, proiectele finanțate prin Programul „România atractivă” sunt incluse în două din cele 12 rute culturale promovate prin Componenta 11 – Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență: ruta castrelor și ruta cetăților.

Cetățile dacice, patrimoniu mondial UNESCO

Conform contractelor semnate miercuri se vor realiza investiții substanțiale pentru valorificarea siturilor arheologice care alcătuiesc ansamblul cetăților dacice din Munții Orăștiei, aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, după cum anunță autoritățile.

„Am semnat astăzi contracte de finanțare pentru un obiectiv reper pentru identitatea noastră ca popor și, totodată, unic în lume. Investițiile din zona Sarmizegetusa cuprinse în Programul România Atractivă concretizează sprijinul pentru recunoașterea apartenenței la familia statelor europene care și-au valorificat patrimoniul roman. De asemenea, în contextul preocupărilor pentru dezvoltarea județului Hunedoara și a întregii zone, aceste investiții aduc plus valoare și creează oportunități extraordinare pentru comunitățile locale”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Situl va fi pus altfel în valoare

Investițiile vor cuprinde atât lucrări de restaurare, precum și crearea unor noi spații expoziționale pentru punerea în valoare a sitului.

„La intrarea în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, va fi amenajat un muzeu de sit modern și puțin invaziv, care va avea și un punct de belvedere asupra sitului și amfiteatrului roman din apropiere.

O fântână a muzeului, reconstruită

În interiorul muzeului va fi reconstituită una din cele două fântâni de marmură, cu elemente sculpturale unice în Dacia, care făceau parte din intrarea monumentală în forul roman.

Tot aici vor fi expuse într-un mod interactiv și cele mai importante descoperiri arheologice din primul oraș al Daciei romane. Valoarea contractului semnat pentru acest obiectiv este de 2,56 milioane euro”, anunță Ministerul Investițiilor.

Restaurarea forului roman, 5 milioane de euro

Circa 5 milioane de euro vor fi investite pentru restaurarea unui for și a unui templu.

„Intrarea în forul roman, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, este una dintre cele mai timpurii construcții monumentale din Dacia, din zona intrării provenind prima dovadă epigrafică din Dacia referitoare la edificarea unei clădiri.

Nu întâmplător aceasta este una dintre cele mai importante, fiind și una dintre cele mai impozante. Cândva în secolul al doilea forul este reconstruit în marmură.

Una din cele patru coloane va fi ridicată

Se păstrează aici fragmentele a două coloane din cele patru de foarte mari dimensiuni, de c. 10 m înălțime, care vor constitui și obiectul proiectului, cel puțin una dintre acestea urmând să fie ridicată pe locul original de construcție.

Valoarea investiției: 2,56 milioane euro. Printr-un demers amplu, va fi conservat și restaurat unul dintre cele mai importante edificii ale antichității dacice, templul de pe terasa a X‑a de la Sarmizegetusa Regia.

Obiectivul este inclus în ruta cetăților, valoarea investiției fiind de 2,29 milioane euro”, au mai precizat cei de la Ministerul Investițiilor.

Nu în ultimul timp, tot miercuri, a fost semnat un contract în valoare de 570.000 de euro pentru restaurarea gospodăriilor cu arhitectură tradițională situate în localitatea Saschiz, județul Mureș.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
EVZ.ro
Wow! Ce cadou scump a primit soțul Andreei Popescu! E o geantă și costă mai mult decât o mașină second hand / VIDEO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
CUTREMUR în România! ORAȘUL unde s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Iustina și Cornel de la Insula Iubirii și-au botezat fetița. Imagini de la emoționantul eveniment / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro