Fostul vicepreședinte al CJ Hunedoara a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. A fost acuzat că a luat mită 510.000 lei

Fostul vicepreședinte al CJ Hunedoara a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. A fost acuzat că a luat mită 510.000 lei
Fostul vicepreşedinte al CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, și-a recunoscut vinovăția într-un dosar DNA

Tiberiu Balint, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovăției. Acestea era acuzat că ar fi primit suma de 510.000 de lei de la un om de afaceri, pentru prelungirea unui contract de lucrări.

Acuzat într-un dosar de luare de mită

Potrivit procurorilor DNA, în luna octombrie a anului 2013, fostul vicepreședinte al CJ Hunedoara ar fi cerut suma de 100.000 de euro de la un om de afaceri pentru a aproba prelungirea unui contract de execuție de lucrări care a fost încheiat cu Consiliul Județean Hunedoara. De asemenea, acesta nu avea vreo dispoziție de delegare emisă în acest sens.

Procurorii DNA au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției lui Tiberiu Ioan Balint, vicepreședinte al Consiliului Județean de Hunedoara, pentru luare de mită, și SC City Park Solution SRL pentru complicitate la luare de mită.

„Ulterior, în perioada noiembrie 2013 – mai 2014, după semnarea actului adiţional, inculpatul Balint Tiberiu Ioan ar fi primit prin intermediul SC City Park Solution SRL (pe care o administra în fapt), în mai multe tranşe, suma totală de 510.000 lei ce reprezenta costul unor presupuse servicii de consultanţă de care ar fi beneficiat omul de afaceri”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de procurorii anticorupţie.

Ce decizie au luat procurorii

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 510.000 de lei, sumă de bani pe care fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara a virat-o în contul bancar al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. 

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora.

Prin urmare, pedeapsă primită este de 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unu termen de încercare de 4 ani și 6 luni, dar și interzicerea unor drepturi, precum și o amendă în valoare de 7.500 de lei și interzicerea de a mai participa, timp de un an, la proceduri de achiziții publice. Dosarele de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise către Tribunalul Hunedoara.