Comoară de peste 2 milioane de euro, ascunsă într-o mină din Zambia

Comoară de peste 2 milioane de euro, ascunsă într-o mină din Zambia

Mina Kagem din Zambia a fost până recent gazda unuia dintre cele mai rare smaralde din lume. Geologul și Debapriya Rakshit și minerul Richard Kapeta sunt responsabili pentru remarcabila descoperire.

Smaraldul de 5,655 de carate a fost descoperit într-o mină deținută de Gemfields – producătorul de piatră prețioasă din Londra. Specialiștii estimează că smaraldul valorează peste două milioane de euro. Piatra a fost numită „Inkalamu”, care înseamnă leu în limba regională.

Reprezentanții companiei au menționat că bijuteria este una unică, de o claritate remarcabilă și cu o culoare verde perfect echilibrată. „Ne confruntăm cu o cerere mare de smaralde de înaltă calitate din Zambia din partea marilor branduri, în special cele din Europa, care admiră culoarea bogată și transparența unică a pietrelor noastre – calități care le fac unice printre smaralde”, a declarat Elena Basaglia, specialistul companiei.

De asemenea, ea a menționat că descoperirea pietrei excepționale este una importantă atât pentru compania pe care o reprezintă, cât și pentru industria smaraldului în general.

Smaraldul unic va fi scos la licitație în Singapore, luna viitoare. Reprezentanții companiei au mai spus că este greu de estimat câte pietre individuale vor fi tăiate din Inkalamu, dar expertiza de tăiere a partenerilor de licitație Gemfields va face ca această piatră prețioasă să intre în cărțile de istorie.

De asemenea, evaluarea unor astfel de pietre este dificilă deoarece ele pot fi tăiate în multe bijuterii sau pot fi păstrate în mărimea originală, lucruri care îi afectează dramatic valoarea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI