24 apr. 2023 | 08:56

Comoara găsită într-un lan de porumb. Arheologii sunt uimiți, are o uriașă valoare istorică

Diverse
Comoara găsită într-un lan de porumb. Arheologii sunt uimiți, are o uriașă valoare istorică
Comoara găsită într-un lan de porumb

O tânără cu un hobby inedit a scos la lumină, din întâmplare, o adevărată comoară. Descoperirea, care a fost făcută într-un lan de porumb, i-a uimit până și pe arheologi. Tezaurul  special are o vechime de peste o mie de ani și o valoare istorică uriașă.

O adevărată comoară a fost descoperită într-un lan de porumb

În ultimii ani, tot mai mulți oameni adoptă un hobby inedit și care a ajutat la descoperirea unor mărturii din trecutul continentului ce au o valoare istorică uriașă.

Un exemplu recent este al unei tinere daneze care a ieșit la plimbare cu detectorul de metale. Într-un lan de porumb, la o distanță mică de o veche fortăreață vikingă, aparatul a început să sune, semn că găsise ceva. Câteva minute mai târziu, a început din nou să sune.

Astfel, tânăra a găsit, în două locuri, nu departe unul de altul, în jur de 300 de monede de argint. Se estimează că tezaurul are o vechime de peste o mie de ani.

Te-ar putea interesa și: Comoara României care dispare de la un an la altul. Rămânem fără cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume

„Un tezaur ca acesta este foarte rar”

Artefactele au ajuns în posesia arheologilor, urmând să fie expuse în muzeul din Iutlanda de Nord. În condițiile în care unele dintre monede au inscripții în cruce, specialiștii cred că ar data din anii 980.

„Un tezaur ca acesta este foarte rar”, a declarat pentru AFP Lars Christian Norbach, directorul muzeului din Iutlanda de Nord

Comoara a fost găsită la aproximativ cinci mile de fortăreaţa vikingă Fyrkat, lângă oraşul Hobro, și conține monede daneze, arabe și germane, dar și câteva piese de bijuterii ce ar fi originare din Scoția sau Irlanda, susțin arheologii.

Lars Christian Norbach a adăugat că descoperirea ar fi din aceeași perioadă în care s-a construit fortul regelui Harald Bluetooth și poate oferi mai multe informții despre istoria vikingilor.

„Cele două comori de argint în sine reprezintă o poveste absolut fantastică, dar să le găseşti îngropate într-o aşezare la doar opt kilometri de castelul viking Fyrkat al lui Harald Bluetooth este incredibil de interesant”, a declarat arheologul şi curatorul muzeului Torben Trier Christiansen într-un comunicat.

Te-ar putea interesa și: Comoara României ignorată de toată lumea. Ne poate aduce miliarde de euro, e chiar lângă Bucureşti