Un tânăr de 22 de ani a găsit o comoară vikingă „remarcabilă”, constând din șapte brățări de argint, care ilustrează conexiunile dintre scandinavi și alte părți ale lumii în perioada Evului Mediu Timpuriu, potrivit unui anunț al muzeului din Aarhus, unde aceste artefacte sunt expuse.
„Este pentru prima oară când descoperim o comoară de acest tip atât de aproape de Aarhus, este atât excepţională cât şi foarte interesantă”, a declarat Kasper Andersen, istoric la muzeul Moesgaard pentru AFP, potrivit Agerpres.
Provenind din secolul IX, aceste bijuterii erau folosite atât ca accesorii decorative, cât și ca monedă de schimb, fiecare având un standard specific de greutate.
„Acest lucru ne permite să înţelegem mai bine modul în care vikingii din această parte a Scandinaviei acţionau într-o lume globală, din Asia occidentală până la Atlanticul de Nord”, a declarat istoricul.
Potrivit lui Kasper Andersen, una dintre brățări, cu un design spiralat, are influențe din Rusia sau Ucraina, în timp ce alte obiecte asemănătoare au fost descoperite în Irlanda.
„Cunoşteam aceste tipuri de brăţări, dar în acest caz, acestea sunt exemplare foarte vechi, care leagă Scandinavia şi în special Aarhus de Est şi de Vest”, a mai subliniat el.
În primăvara acestui an, un student la arheologie a găsit brățările folosind un detector de metale simplu. Gustav Bruunsgaard, în vârstă de 22 de ani, a găsit prima brățară într-un sit situat la nord de Aarhus, al doilea oraș ca mărime din Danemarca, și a revenit câteva zile mai târziu pentru a descoperi și celelalte șase brățări.
„Am făcut săpături pe locul unde au fost găsite, dar nu am descoperit şi alte artefacte, aşa că presupunem că cineva le-a îngropat pentru a le ascunde şi nu le-a recuperat niciodată”, a concis istoricul.