Comoara din România găsită din întâmplare. Ce a descoperit un tânăr de 27 de ani într-o pădure

Comoara din România găsită din întâmplare. Ce a descoperit un tânăr de 27 de ani într-o pădure
Un tânăr arheolog amator a găsit o mare comoară în județul Alba

Comoara din România găsită din întâmplare! Peste tot în lume se descoperă comori inestimabile de câteva secole. Multe dintre aestea au fost descoperite accidental, sau făcute de arheologi amatori. Este și cazul nostru, al unui tânăr arheolog amator a găsit o mare comoară în județul Alba. Conform polițiștilor de aici, tânărul, înarmat cu un detector de metale, ar fi descoperit nu mai puțin de 22 de monede antice dacice neprețuite. Comoara din România găsită din întâmplare de tânărul de 27 de ani, a ajuns la muzeul din Alba Iulia.

Comoara din România găsită din întâmplare, în județul Alba

Căutători de comori, fie antice, fie mai recente, există peste tot în lume. Nu de puține ori arheologii amatori, înarmați doar cu detectoare de metale, au făcut descoperiri arheologice importante. Este și cazul unui tânăr de 27 de ani, care a reușit să aducă la lumină o astfel de comoară. Conform arheologilor de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, tânărul a descoperit 22 de monede antice din perioada dacică. După cum spune legea, tânărul a anunțat autoritățile, predând cele 22 de monede.

Ulterior, împreună cu specialiștii muzeului și ai poliției din Alba Iulia, s-a deplasat în pădurea unde găsise inițial monedele. Situl arheologic descoperit se află în pădurea aflată pe raza localității Jidvei, spun autoritățile.

La o cercetare amănunțită a locației, arheologii au descoprit un amplu complex arheologic din perioda dacică. Aici au fost descoperite nu mai puțin de 116 obiecte de patrimoniu, constând într-un adevărat tezaur.

Arheologii spun că s-au descoperit monede de argint din secolele 159-150 a. Chr., precum și monede dacice din sec. III – II a. Chr și denari de epocă romană. Tot aici au mai scos la suprafață o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană. Toate cele 116 obiecte au fost duse la Muzeul Național al Unirii, unde se vor face expertizele necesare. Ulterior, după restaurare, obiectele ar putea fi expuse publicului larg.

Tezaur Dacic Descoperit Alba Iulia
Tezaur dacic vechi de peste 2.000 de ani, cu 116 obiecte de patrimoniu, găsit într-o pădure din Alba

Tezaur de 1.290 de monede romane antice descoperit de un arheolog amator în Elveția

Un arheolog amator a găsit o mare comoară de peste 1.290 de monede antice romane neprețuite, datând din secolul al IV-lea d.Hr., în apropiere de Bubendorf, o comună din districtul Liestal, în cantonul Basle-County, în Elveția.

Tezaurul a fost descoperit de arheologul amator într-o zonă împădurită din apropierea castelului Wildenstein în septembrie 2021. Amatorul cerceta o pădure cu un detector de metale în apropiere de Bubendorf, o comună din districtul Liestal, în cantonul Basle-County, în Elveția, când a făcut descoperirea.

Ulterior a găsit monedele realizate în timpul domniei lui Constantin cel Mare (306-337 d.Hr.) care prezintă în față portretele împăratului și ale rudelor sale, conform presei elvețiene.