Comoara din adâncurile României pe care toată lumea o doreşte. Țara noastră este plină de bogății – nu mai este o noutate pentru nimeni. Însă de foarte multe ori, acestea sunt prost gestionate sau, în unele cazuri, nu sunt gestionate deloc. Nu doar munții reprezintă o sursă de interes deosebit pentru străini, ci și Marea Neagră. Dacă am acționa înțelept, România ar putea deveni un adevărat adversar al Rusiei, potrivit experților din domeniu.
Încă din anii 1970, România a început explorarea hidrocarburilor de mare adâncime în regiunea Mării Negre. În largul coastelor țării noastre se ascund adevărate rezervoare și rezerve importante de gaze naturale. Zăcămintele de aici, râvnite de toată lumea, ar putea face dintr-una dintre cele mai sărace țări ale Uniunii Europe un adevărat adversar al Rusiei.
Acest lucru este cu atât mai important cu cât harta Europei se reconturează, din punct de vedere energetic, chiar sub ochii noștri. Zona necercetată a zăcămintelor din Marea Neagră a atras deja atenția străinilor. Atât a rușilor, cât și a americanilor.
Bogăția pe care România o are în hidrocarburi ar putea să ne ofere un nivel ridicat de autosuficiență energetică. Mai ales în circumstanțele actuale de criză. Rezervele neexploatate din largul coastelor țării noastre au atras atenția marilor companii petroliere și de gaze din lume.
Unele dintre ele, printre care se numără și gigantul american ExxonMobil și compania austriacă OMV Petrom, au început deja să foreze de ani de zile în Marea Neagră.
Străinii recunosc comoara pe care o are România. Poziția țării noastre ca potențial producător semnificativ de gaze în regiune este unică. Resursele românești pot să reprezinte o amenințare la ceea ce, până nu de mult, a reprezentat un monopol rusesc.
România produce în fiecare an aproximativ 10,5 miliarde de metri cubi de gaze – în mare parte, pe uscat. Tot în aceeași perioadă de timp, consumăm circa 12 miliarde de metri cubi de gaze. Asta înseamnă că suntem aproape complet independenți de gazul rusesc, spre deosebire de vecinii din Europa de Est.
Singura problemă este că nu dispunem de infrastructura necesară pentru a consuma rezervele pe care le avem și pentru a le distribui mai departe. Potrivit unor estimări realizate în anii trecuți, în adâncul Mării Negre se află între 170 și 200 de miliarde de metri cubi de rezerve neexploatate. Zăcămintele ar putea să fie extrase până în anul 2040, reprezentând echivalentul consumului anual total al României timp de 15 ani.
Citește și: Comoara din România găsită din întâmplare. Ce a descoperit un tânăr de 27 de ani într-o pădure
Tot cu ajutorul resurselor de care dispunem în largul coastelor țării noastre am putea să furnizăm gaz și unei țări precum Franța, timp de patru ani, potrivit specialiștilor. România ar putea deveni un real hub regional, care să contribuie la securitatea energetică a Europei, dacă am dispune de infrastructură.