24 sept. 2022 | 08:57

Comoara din adâncurile României pe care toată lumea o doreşte. Ruşii şi americanii ar da orice să o aibă

Știri generale
Comoara din adâncurile României pe care toată lumea o doreşte. Ruşii şi americanii ar da orice să o aibă
Comoara din adâncurile României pe care toată lumea o doreşte. Țara noastră ar putea deveni un adevărat adversar al Rusiei.

Comoara din adâncurile României pe care toată lumea o doreşte. Țara noastră este plină de bogății – nu mai este o noutate pentru nimeni. Însă de foarte multe ori, acestea sunt prost gestionate sau, în unele cazuri, nu sunt gestionate deloc. Nu doar munții reprezintă o sursă de interes deosebit pentru străini, ci și Marea Neagră. Dacă am acționa înțelept, România ar putea deveni un adevărat adversar al Rusiei, potrivit experților din domeniu.

Comoara din adâncurile României pe care toată lumea o doreşte

Încă din anii 1970, România a început explorarea hidrocarburilor de mare adâncime în regiunea Mării Negre. În largul coastelor țării noastre se ascund adevărate rezervoare și rezerve importante de gaze naturale. Zăcămintele de aici, râvnite de toată lumea, ar putea face dintr-una dintre cele mai sărace țări ale Uniunii Europe un adevărat adversar al Rusiei.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât harta Europei se reconturează, din punct de vedere energetic, chiar sub ochii noștri. Zona necercetată a zăcămintelor din Marea Neagră a atras deja atenția străinilor. Atât a rușilor, cât și a americanilor.

Bogăția pe care România o are în hidrocarburi ar putea să ne ofere un nivel ridicat de autosuficiență energetică. Mai ales în circumstanțele actuale de criză. Rezervele neexploatate din largul coastelor țării noastre au atras atenția marilor companii petroliere și de gaze din lume.

Unele dintre ele, printre care se numără și gigantul american ExxonMobil și compania austriacă OMV Petrom, au început deja să foreze de ani de zile în Marea Neagră.

România – punct energetic important pe harta Europei

Străinii recunosc comoara pe care o are România. Poziția țării noastre ca potențial producător semnificativ de gaze în regiune este unică. Resursele românești pot să reprezinte o amenințare la ceea ce, până nu de mult, a reprezentat un monopol rusesc.

România produce în fiecare an aproximativ 10,5 miliarde de metri cubi de gaze – în mare parte, pe uscat. Tot în aceeași perioadă de timp, consumăm circa 12 miliarde de metri cubi de gaze. Asta înseamnă că suntem aproape complet independenți de gazul rusesc, spre deosebire de vecinii din Europa de Est.

Singura problemă este că nu dispunem de infrastructura necesară pentru a consuma rezervele pe care le avem și pentru a le distribui mai departe. Potrivit unor estimări realizate în anii trecuți, în adâncul Mării Negre se află între 170 și 200 de miliarde de metri cubi de rezerve neexploatate. Zăcămintele ar putea să fie extrase până în anul 2040, reprezentând echivalentul consumului anual total al României timp de 15 ani.

Citește și: Comoara din România găsită din întâmplare. Ce a descoperit un tânăr de 27 de ani într-o pădure

Tot cu ajutorul resurselor de care dispunem în largul coastelor țării noastre am putea să furnizăm gaz și unei țări precum Franța, timp de patru ani, potrivit specialiștilor. România ar putea deveni un real hub regional, care să contribuie la securitatea energetică a Europei, dacă am dispune de infrastructură.

Parteneri
Gianina din Las Fierbinți este însărcinată. Ce se întâmplă cu rolul ei din serialul care a făcut istorie la Pro TV
Redactia.ro
Un fost finanțator din SuperLigă a murit
Digisport.ro
Ce diferență mare de vârstă este, de fapt, între Sorana Cîrstea și fiul lui Ion Țiriac. Bruneta e mult mai tânără decât iubitul ei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Ceasiv Iar, ultima redută. Rușii, la 25 de kilometri de comandamentul ucrainean din Donețk. „Doar dronele îi împiedică să înainteze”
Digi24
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Doliu în lumea presei din România. S-a stins din viață, la 45 de ani, un cunoscut fotograf / FOTO
Spynews
Ne vei lipsi, maestre! A murit unul din actorii legendari ai țării: Transforma iluziile în artă
Capital.ro
Manevra care poate aduce şoferilor o amendă de 2.900 de lei. Informaţii de la Poliţie
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENSIILE NU mai pot fi PLĂTITE! Lovitură pentru MILIOANE de seniori
Mediaflux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Mâine este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro