23 aug. 2022 | 13:56

Comoara care a rămas în urmă după ce un lac celebru din România a secat. Se văd „cristalele” peste tot

Diverse
Comoara care a rămas în urmă după ce un lac celebru din România a secat. Se văd „cristalele” peste tot
Se pot reface râurile și lacurile în urma secetei?

Comoara care a rămas în urmă după ce un lac celebru din România a secat! Râurile importante din Europa au atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Schimbările climatice nu vor face decât să înrăutățească situația ecosistemelor acvatice. Dar dacă permitem naturii să preia din nou controlul, putem repara o parte din pagube, este una din întrebările momentului. Realitate din teren, chiar și în România, ne arată dezastrul ecologic produs în acest an, ca urmare a caniculei și ca efect al poluării. Specialiștii au tras semnalul de alarmă. Aceștia vorbesc despre comoara care a rămas în urmă după ce un lac celebru din România a secat. Majoriatea spune că acum, după secare, se văd „cristalele” peste tot.

Se pot reface râurile și lacurile în urma secetei?

Valurile intense de căldură din Europa au adus râurile de pe continent la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Cursuri de apă importante, precum Rinul, Dunărea și Po, se încălzesc. Se află la niveluri foarte scăzute, amenințând agricultura, comerțul, apa potabilă și ecosistemele naturale.

Observatorul european al secetei a raportat că aproape 50% din continent se află sub avertizare de secetă. Unii analiști o numesc cea mai gravă din ultimii 500 de ani.

Cu toate astea, omenirea continuă să ardă combustibili fosili care fac planeta mai fierbinte. Specialiștii spun că se așteaptă ca valurile de căldură și seceta să devină mai frecvente și mai intense.

Singura soluție, este ca țările de pe bătrânul continent să se adapteze și să facă față consecințelor. Atunci când nivelul apei scade, spațiul vital este limitat, iar populațiile de plante și animale se luptă să coexiste, spun specialiștii ecologiști.

Calitatea apei scade, iar ecosistemele sunt perturbate. Iar variațiile atât ale temperaturii, cât și ale nivelurilor care se situează în afara limitelor normale pot „crește rapid riscul unor schimbări drastice în condițiile ecosistemelor râurilor și lacurilor”.

Deoarece apele mai calde sunt medii ospitaliere pentru bacterii și alți poluanți, apa potabilă riscă să fie contaminată. Nivelurile scăzute ale apei înseamnă că este mai puțin probabil ca acești poluanți să fie diluați și spălați.

„Aceste daune nu se limitează doar la râuri, ci se pot extinde la ecosistemele adiacente din amonte și din aval.

Acestea depind de serviciile pe care le oferă râurile, cum ar fi apa potabilă, aprovizionarea cu alimente, irigații și nutrienți.

Atunci când un ecosistem este supus unui stres ridicat pentru o perioadă lungă de timp, devine din ce în ce mai dificil pentru el să se refacă”, este una din concluziile ecologiștilor, conform DW.

Specialiștii români trag semnale de alarmă! Comoara care a rămas în urmă după ce un lac celebru din România a secat

Recent vorbeam de nivelul scăzut al Dunării, pe malul românesc, și efectele acestor situații. În dreptul orașului Isaccea, Dunărea a adus la suprafață vechi vestigii din perioada dacică a fortului roman „Noviodonum”. Dacă privim din punct de vedere arheologic, este un lucru bun, dar ecologic vorbind, un dezastru.

Se pare că un alt dezastru este pe cale să se desfășoare într-un alt colț al țării. Vorbim aici de comoara care a rămas în urmă după ce un lac celebru din România a secat. Lacul cu pricina este Lacul Movila Miresei, situat pe o suprafață de 160 de hectare.

Până nu demult, Lacul Movila Miresei era un punct turistic important, mai ales pentru turismul balnear. Aici se afla lacul cu cele mai sărate ape din România, în afară de Lacul Sărat, dar acum a devenit un peisaj dezolant.

Din cauza secetei Lacul Movila Miresei a devenit un întins deșert, în urma apei rămânând doar cristalele de sare. Autoritățile locale spun că, pentru readucerea la viață a lacului, sunt necesare peste 200.000 de metri cubi de apă, imposibil de adus până aici.

În condițiile în care în zona lacului în acest an nu a plouat aproape deloc, autoritățile locale spun că există riscul ca Lacul Movila Miresei să dispară definitiv.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Cum alegi ouăle la magazin, ca să nu-ți iei țeapă
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro