Poveștile cu comori și castele sunt unele dintre cele mai atractive pentru oricine. Astăzi vă dezvăluim care este comoara ascunsă din Castelul Corvinilor. Stătea acolo de aproape 200 de ani, însă abia acum au descoperit-o.
Descoperirea de la Castelul Corvinilor a fost făcut întâmplător în timpul unor lucrări. De mai bine de 150 de ani, descoperirile erau ascunse de tonele de moloz și urme de arsuri.
Două turnuri medievale ale Castelului Corvinilor din Hunedoarea au fost stricate în mare parte de un incediu care a avut loc în secolul XIX-lea.
Turnurile au fost reabilitate complet cu ajutorul fondurilor europene, în perioada dintre 2019 și 2023, iar acum, după aproape 170 de ani, acestea pot fi vizitate.
Așadar, pe data de 21 iulie a avut loc Ziua Porților Deschise, iar toți cei care au vrut să viziteze Castelul Corvinilor au putut să o facă până la ora 20:00. Aceasta nu a fost singura veste bună. Turiștii care au mers în vizită la acest castel au putut vizita și două dintre turnurile medievale.
Lucrările de restaurare începute acum 4 ani la Castelul Corvinilor au scos la iveală povești incredibile, dar și încăperi și vestigii necunoscute publicului, lucruri ce pot fi considerate o adevărată comoară, ținând cont de vechimea lor.
O parte dintre acestea au fost inaccesibile de peste un secol și jumătate, când incendiul a distrus monumentul istoric, atunci fiind afectate aproape total tavane, podele, căi de acces porți și scări spre acele locuri.
”Lucrările de restaurare demarate în 2019 aduc vizitatorilor Castelului Corvinilor noi spații de vizitare, care au apărut prin refacerea anumitor planșee, în special în Turnul alb și în zona Palatului Bethlen. În Turnul alb a fost refăcută cursiva din lemn, care a fost distrusă de incendiul din anul 1854, iar vizitatorii vor putea accesa toate etajele de apărare ale turnului”, conform arheologului Sorin Țîncu, director la Muzeul Castelului Corvinilor.
La baza Turnului Alb, în timpul lucrărilor de restaurare, a fost descoperit un întreg etaj de apărare. Acesta a fost acoperit de-a lungul timpului şi până acum nu s-a știut de el.
Nu în ultimul rând, pe blazonul familiei Corvinilor este inscripționat un corb care ține în cioc un inel de aur. De aici a pornit o frumoasă legendă.
”Se spune cã Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.
Pentru a o feri de necinste, regele îi da de soț pe unul din vitejii săi, Voicu, dăruindu-i totodată și un inel ca și dar pentru copilul nenăscut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii făcută de familia lui Voicu, poposind pentru a prânzi, inelul este uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de strălucirea inelului îl fură încercând să plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și săgeteazã corbul, recuperand astfel inelul. Atunci când crește și ajunge la curtea regală, povesteste această pățanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc”, scrie castelulcorvinilor.ro.