21 iul. 2022 | 15:38

Comoara antică apărută în Italia din cauza secetei. Este o descoperire epocală de maximă importanță

News
Comoara antică apărută în Italia din cauza secetei. Este o descoperire epocală de maximă importanță
Cum arată Podul lui Nero, după retragerea apelor. Ce spun cercetătorii despre originea lui. Când a fost construit, de fapt.

Italia se confruntă cu una dintre cele mai grave secete. Deși aceasta afectează teribil fermierii, le dă ocazia arheologilor să descopere sau să studieze mai de aproape unele dintre cele mai mari comori antice. Apele în scădere ale râului Tibru din Italia au scos la iveală Podul lui Nero, o enigmă antică de mare importanță. În funcție de schimbările climatice, construcția ar putea să devină chiar mai vizibilă decât este în prezent. Iată, însă, cum arată acum Podul lui Nero și ce spun cercetătorii!

Cum arată Podul lui Nero, după retragerea apelor

Seceta din Italia este acum atât de intensă, încât una dintre cele mai importante comori din istoria arheologică a Romei a ieșit la suprafață: Podul lui Nero. Așa cum ați ghicit deja, construcția a fost ridicată de împăratul roman Nero. Cu toate că unii cercetători contrazic acest lucru. Podul lui Nero este, de obicei, acoperit de apele râului Tibru. Nu și astăzi, însă.

Agenția de presă Reuters a fost prima care a anunțat că nivelul apei Tibrului din Italia este într-o continuă scădere. Apa râului atinge cele mai minime niveluri multianuale. Astfel, au fost scoase la iveală rămășite de piatră ale Podului lui Nero.

Experții spun că Podul lui Nero a fost construit într-un loc foarte prost, nefavorabil. În tot acest timp, cercetătorii spun că ar putea să aibă ocazia să studieze mai îndeaproape construcția, în funcție de evoluția schimbărilor climatice. Acestea din urmă au fost și motivul pentru care Podul lui Nero a fost descoperit.

Care sunt adevăratele origini ale podului

Nu este prima dată când rămășițele Podului lui Nero au devenit vizibile pentru turiști, din cauza nivelului scăzut al apei. Această informație a fost susținută de către mai mulți cercetători intervievați de către Live Science cu privire la istoria Podului lui Nero.

„Rămășițele acestui pod roman sunt vizibile ori de câte ori nivelul apei Tibrului scade. Deci ori de câte ori există perioade lungi – ca acum – de precipitații foarte scăzute”, a declarat arheologul Robert Coates-Stephens, de la British School at Rome.

În ciuda numelui său, nu este 100% sigur că podul a fost construit de cel de-al cincilea împărat al Imperiului Roman. Mai multe surse au susținut că este posibil ca podul să fi fost construit înainte de domnia lui Nero.

„Originile podului sunt incerte. Este probabil ca un pod să fi existat aici înainte de domnia lui Nero. Prin urmare, Podul lui Nero a fost probabil o reconstrucție a unei versiuni anterioare”, a spus profesorul de istorie arhitecturală Nicholas Temple, de la London Metropolitan University.

Ce s-a întâmplat cu Podul lui Nero?

Pe de altă parte, este adevărat că împăratul Nero avea grădini și proprietăți extinse în zona Vaticanului. Din acest motiv, un pod în punctul construcției la care se face referire ar fi oferit foarte ușor acces la acestea. Podul lui Nero apare pentru prima dată menționat în cataloagele monumentelor din Roma datând din sexolul al XII-lea.

Mai mulți cercetători susțin, însă, că podul a fost construit într-un loc prost. Iar asta din cauză că, practic, construcția a fost realizată pe o curbă strânsă, într-o câmpie care se inunda foarte ușor și foarte repede.

„Curbele râurilor care taie prin sedimente pure au tendința de a se rătăci și de a-și schimba forma. Malurile lor sunt predispuse să piardă contactul cu pilonii podului, care conectează construcția la sol”, a explicat profesorul de limbi clasice Rabun Taylor, de la Universitatea Texas din Austin.

Citește și: Guvernul, asemănat cu Nero: „Se dă foc şcolilor pentru a se menţine deschise birturile”

Probabil asta s-a întâmplat și în cazul Podului lui Nero, în jurul mijlocului anilor 200 d. Hr., la mai puțin de două secole de la moartea împăratului, a spus profesorul. Cercetările sale privind istoria construcției sugerează că „podul a fost demontat cam în acea perioadă, iar pilonii de piatră au fost reasamblați pentru a crea un nou pod într-o zonă mai stabilă în aval”.

Parteneri
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu el"
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni și susținerea pentru Lasconi. Reacția candidaților
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Serialul care spulberă audiența Netflix. Cine dă marea lovitură
EVZ.ro
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Spynews
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Mediaflux
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro