Combustibilul care se epuizează rapid din cauza cererii ridicate. Vești triste pentru șoferi

de: Ștefan R. Apostol
13 02. 2022

Potrivit experților, rezervele mondiale de petrol se vor epuiza până în 2052. în același raport spun că cele de gaze naturale până în 2060 și cele de cărbune până în 2090. Cu alte cuvinte combustibilii fosili sunt pe terminate. Asociația americană pentru informații energetice a declarat în 2019 că Statele Unite au suficient gaz natural pentru 84 de ani, dar nu aelași lucru se poate spune de restul lumii.

Se epuizează rezervele globale

Rezervele dovedite la nivel mondial sunt echivalente cu 46,6 ori mai mari decât nivelul consumului anual. Aceasta înseamnă că mai are la dispoziție aproximativ 47 de ani de petrol, la nivelurile actuale de consum și excluzând rezervele neprobate.

Deși națiunile din întreaga lume încearcă în mod activ să își reducă dependența de combustibilii fosili, cererea de energie la nivel mondial este în continuare în creștere. Raportul privind situația energiei și a emisiilor de CO₂ la nivel mondial din 2018 a arătat că cererea de energie la nivel mondial a crescut cu 2,3%, cea mai mare creștere din acest deceniu.

Pentru a satisface această cerere, națiunile și-au îndreptat din nou atenția către combustibilii fosili. În 2018, peste 70% din creșterea cererii globale de energie a fost satisfăcută cu petrol, gaze naturale și cărbune, ceea ce a dus la o creștere cu 1,7% a emisiilor de carbon legate de energie.

Combustibilii fosili nu sunt doar învechiți, ci și fosile în toate sensurile cuvântului, spune raportul MAHB. Formați cu milioane de ani în urmă, combustibilii fosili sunt creați din rămășițele unor organisme vii, cum ar fi plantele și animalele, care au fost prinse sub depozite și îngropate. În timp, aceste rămășițe au fost comprimate și fosilizate, creând surse de combustibil bogate în carbon, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazele naturale.

Rezervele de motorină sunt pe sfârșite

Probabil că nu există doar un singur motiv pentru lipsa de motorină în America, de exemplu. Una dintre cauze este înghețul puternic care a lovit Texasul în 2021. Multe rafinării s-au închis sau și-au redus producția. Având în vedere că Texasul este cel mai mare stat producător din America, acesta este probabil un motiv.

De cealaltă parte, cotațiile internaționale de referință ale țițeiului au scăzut luni, dar și-au revenit după declarația din weekend a Chinei, care a anunțat că își va folosi rezerva de stat de combustibil, în timp ce rafinăriile naționale își vor crește puternic producția pentru a evita o penurie de motorină în cel de-al doilea mare consumator de petrol din lume.

Rafinăriile chineze au redus producția de motorină

Într-o declarație publică rară făcută duminică, China a declarat că va elibera rezervele de benzină și motorină pentru a stimula oferta de pe piață și a stabiliza prețurile. Vestea vine după ce, în ultimele săptămâni, presa a relatat despre aprovizionarea cu motorină și cozile de la benzinăriile din mai multe provincii.

Rafinăriile chineze au redus producția de combustibil în trimestrul al treilea din cauza restricțiilor COVID-19 și a inundațiilor, dar consumul de motorină a revenit, parțial din cauza unei pene de curent generalizate care a luat piața prin surprindere.

Europa încearcă să-și mențină rezervele de motorină

Dincoace de ocean, deși criza din America are efecte și pe continent, Europa încearcă să-și mențină un echilibru in rezerverele de motorină, dar asta se întmplă cu greu, având în vedere creșterea prețurilor la cotațiile internaționale. La nivel mondial, situația este una disperată, așa cum arătam anterior, combustibilii fosili fiind principala sursă de producție, inclusiv pentru motorină.

Combustibilii fosili consumați într-un ritm incredibil

Deoarece combustibilii fosili au nevoie de atât de mult timp pentru a fi creați, nu putem pur și simplu să așteptăm să se formeze mai mulți. De asemenea, consumăm acești combustibili într-un ritm incredibil, ceea ce înseamnă că rezervele se epuizează rapid.

Cu toate acestea, nu faptul că se epuizează îi face să fie o sursă de energie atât de teribilă. Combustibilii fosili produc o mulțime de CO₂ și alte gaze nocive atunci când sunt arse, ceea ce duce la multe probleme sociale și de mediu ca urmare a încălzirii globale.

Este poate cel mai important de știut, spun experții, că vom atinge limita superioară de 2 grade a IPCC pentru încălzirea globală dacă vom arde doar 20-30% din rezervele de combustibili fosili existente la nivel mondial.

Când se vor epuiza combustibilii fosili?

În timp ce combustibilii fosili s-au format cu milioane de ani în urmă, noi îi folosim drept combustibil doar de o perioadă destul de scurtă de timp, puțin peste 200 de ani. Cu toate acestea, de atunci am consumat o cantitate uriașă de combustibili fosili, ceea ce i-a determinat pe mulți oameni să se întrebe cât timp va mai dura până când se vor epuiza.

Răspunsul nu este tocmai simplu. Diferite surse au oferit estimări diferite, fără a exista un interval de timp unanim acceptat. Există o mulțime de factori diferiți care trebuie luați în considerare, cum ar fi tipul de combustibil fosil la care ne uităm, nivelurile noastre actuale și viitoare de utilizare și dacă vom descoperi alte rezerve.

Depozitele cunoscute de petrol se vor epuiza până în 2052

Dacă vom continua să consumăm combustibili fosili în ritmul actual, se estimează, în general, că toți combustibilii fosili vor fi epuizați până în 2060. Noi rezerve vor fi probabil descoperite înainte de acest moment, prelungind oarecum termenul, dar merită să ne amintim că, dacă vrem să limităm încălzirea globală la nivelul relativ sigur de 2C până în 2050, 80% din rezervele de cărbune, 50% din rezervele de gaz și 30% din rezervele de petrol sunt imposibil de ars.

Diferiți combustibili fosili au date de epuizare diferite. În 2018, cererea de petrol a crescut cu 1,3% . Procentul reprezintă aproape dublu față de rata medie anuală înregistrată în cei 10 ani anteriori. Având în vedere că cererea este determinată predominant de sectorul transporturilor, rezervele noastre de petrol se epuizează mai repede decât ceilalți combustibili fosili. De fapt, dacă nu găsim rezerve suplimentare de petrol, se estimează că depozitele cunoscute de petrol se vor epuiza până în 2052.

Concluzie și care sunt alternativele

Sursele de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană, reprezintă o alternativă viabilă la combustibilii fosili. Și, după cum sugerează și numele, aceste surse sunt regenerabile și nu se vor epuiza. Nu numai atât, dar sunt, de asemenea, mai ecologice, producând puțin sau deloc CO₂ atunci când generează electricitate.