Vara, de cele mai multe ori, evităm mâncărurile fierbinți, sau cele care ne pot genera anumite probleme digestive. Dar, știai că există combinația de alimente interzisă vara? Conform nutriționiștilor, aceste alimente fac mai mult decât bine, însă prea puțini români știu asta.
Alimentația este cel mai important aspect al fiecărei ființe umane, indiferent dacă este vară sau iarnă. Vara, chiar și persoanele sănătoase pot suferi de probleme legate de căldură.
Temperaturile ridicate și vremea uscată pot epuiza organismul. Pe măsură ce temperatura crește, crește și probabilitatea de a contracta o boală de vară. Tolerarea setei în timpul verii, însă, face ca foamea să dispară pe măsură ce stomacul se umple cu apă.
Pentru a rămâne sănătoși și puternici pe tot parcursul verii, este esențial să beți cantitatea potrivită de apă și să mâncați alimentele potrivite. În aceeași măsură, spun nutriționiștii, există anumite alimente care fac mai mult rău decât bine, mai ales vara. Cu alte cuvinte, vorbesc despre combinația de alimente interzisă vara.
Din cauza căldurii extreme, deshidratarea, dispepsia și lipsa de vitamine și minerale sunt mai frecvente în timpul verii. Hidratarea pielii este la fel de importantă ca dieta, iar protecția pielii poate fi realizată cu o varietate de loțiuni de protecție solară, creme și măști de față disponibile.
În timpul verii, cel mai bine este să evităm alimentele grele, grase, care ne pot face să ne simțim leneși în căldură. Alimentele bogate în grăsimi, precum mâncărurile prăjite sau sosurile cremoase grele, pot fi mai greu de digerat și ne pot face să ne simțim inconfortabil.
În plus, ar trebui să fim prudenți și cu alimentele care se strică ușor pe căldură, cum ar fi salatele pe bază de maioneză sau produsele lactate nepasteurizate. De asemenea, este înțelept să limităm consumul de băuturi zaharoase și alcoolice, deoarece acestea pot contribui la deshidratare. Acestea și multe altele, fac parte din lista cu alimentele interzise pe caniculă.
Pentru a ajuta la aceste probleme, ar trebui consumate fructe și legume de sezon. Cu toate acestea, nu toate alimentele de vară sunt liniștitoare, unele alimente ar trebui evitate în timpul verii pentru a reduce riscul de boli. Așadar, hai să vedem care este combinația de alimente interzisă vara:
Toată lumea salivează după mâncarea picantă. Condimentele sunt folosite în fiecare fel de mâncare pentru a adăuga gust și aromă, dar mesele picante sunt alimentele interzise pe perioada verii.
Ne lasă gura apă atunci când mâncăm mâncare picantă. Condimentele precum cardamomul, piperul, ghimbirul, chimenul, usturoiul și muștarul cresc metabolismul și au un efect termogenic asupra organismului, determinând producerea unui exces de căldură și creșterea temperaturii corpului.
Alimentele prăjite, precum și pizza și hamburgeri, sunt greu de digerat în timpul verii. Cel mai bine este să evitați alimentele prăjite și grase în timpul verii, deoarece acestea afectează digestia și înfundă porii pielii cu exces de ulei.
Îndulcitorii artificiali și agenții aromatizanți din alimentele procesate sunt nocivi pentru organism, iar temperaturile ridicate sunt ideale pentru bacterii, făcând alimentele insalubre.
Fructele de mare, carnea sunt toate gustoase. Toxiinfecția alimentară este un risc, deoarece aceste produse se pot infecta rapid în timpul verii dacă sunt depozitate necorespunzător.
În timpul unui val de căldură, alimentele bogate în proteine se digeră mai greu, ceea ce face ca organismul să se încălzească și să se deshidrateze mai mult. Cu alte cuvinte, deși știm că îți place, nu e bine să mănânci carne de porc vara.
Fructele uscate și nucile pot fi găsite în smoothie-uri, shake-uri și alte preparate culinare de vară, dar nu sunt alegerile ideale. În ciuda valorii lor nutritive ridicate, fructele uscate și nucile, cum ar fi caju, fisticul, trebuie consumate cu moderație în timpul verii, astfel ți-ar putea face rău.
Fructele uscate și nucile pot crește semnificativ temperatura corpului, ceea ce le face mai potrivite pentru consum iarna decât vara.
Pentru a combate valurile de căldură de vară, planificarea corectă a meselor este esențială. Prea multă sare provoacă deshidratare din cauza creșterii producției de urină, în timp ce prea mult zahăr crește temperatura corpului în timpul digestiei.
Astfel, evitând alimentele menționate și fiind atenți la dietă, ne putem bucura din plin de vară, rămânând sănătoși.