Condițiile meteorologice joacă un rol esențial în ceea ce privește modul de funcționare a organismului uman. Ceea ce mâncăm și bem ne influențează starea de sănătate. Specialiștii în nutriție vin cu noi explicații privind felul în care putem transforma alimentele în „combustibili” când afară e caniculă.
Poate și ție ți s-a întâmplat să mănânci unele alimente sau să bei unele produse când afară era foarte cald, după care să te simți letargic sau iritat. Nu ai știut niciodată de ce? Medicul nutriționist Șerban Damian a întocmit o listă cu produsele pe care nu ar trebui să le consumăm vara.
Indiferent de vreme, organismul uman are nevoie de proteine pentru a funcționa corespunzător. Acestea sunt, însă, mai greu de digerat și provoacă termogeneză, crescând astfel temperatura corpului.
Dacă cea mai mare luptă pe care o duci cu tine este să eviți carbohidrații (pe motiv de dietă), să știi că pe caldură ei sunt mai ușor de digerat decât carnea și e mai puțin probabil să-ți crească temperatura corporală, potrivit doctorului Șerban Damian, care recomandă evitarea consumului de carne vara.
Deși înghețata este unul dintre cele mai populare deserturi în zilele fierbinți de vară, specialiștii nu recomandă acest tip de consum. Într-o zi când temperaturile sunt foarte ridicate, înghețata – și orice alt aliment rece – îți face mai mult rău decât bine.
Te-ar putea interesa și: Alimentele răcoritoare care trebuie consumate pe timp de caniculă. Care sunt cele mai bune alegeri
Dincolo de faptul că prezintă foarte mult zahăr, grăsimi și proteine, fiind un aliment greu de digerat, înghețata acționează împotriva ta când încerci să te răcorești, fiindcă scade rapid temperatura internă, iar organismul reacționează în mod exagerat și răspunde cu o creștere a temperaturii.
Alimentele procesate și bogate în zahăr trebuie, de asemenea, evitate pe timp de caniculă. Este bine să reduci consumul de ciocolată, gogoși, brioșe, pâine, paste și cereale pe timp de vară, fiindcă organismul uman are nevoie de multă apă pentru a le metaboliza și îți consumă rezervele.
Fenicul, anghinare, sparanghel, ceapă, ghimbir, pătrunjel – acestea fac parte la rândul lor din lista alimentelor ce nu ar trebui consumate când temperaturile ating valori caniculare. La fel ca mango-ul, produsele enumerate sunt alimente cu efect diuretic, având capacitatea de a elimina apa din organism.
Te-ar putea interesa și: Singurele alimente care te răcoresc instant. Sunt ideale în zilele caniculare
Și condimentele ar trebui evitate pe timp de vară, în mod deosebit cele picante. Medicul nutriționist Șerban Damian a explicat că acestea pot crește temperatura corpului, acționând precum un vasodilatator. Astfel, ele accentuează starea de moleșeală și amețeală.