Colivă, rețeta tradițională de la țară. Cum o fac gospodinele după rețeta bunicilor VIDEO
Deși contextul în care este pregătită coliva, în marea majoritate a timpului, este unul nu foarte vesel, acest desert românesc reprezintă unul dintre cele importante ritualuri creștine. Cum se prepară rețeta tradițională de colivă, așa cum o fac gospodinele de la țară.
Colivă, rețeta tradițională de la țară
Gospodinele și gospodarii deopotrivă știu că desertul colivei se prepară în două tranșe. Prima dată seara, înainte de a merge la biserică, când se fierbe grâul, iar cel de-al doilea timp este dimineața, chiar în ziua în care urmează să fie dusă la biserică. Deși are un gust delicios de nucă și este foarte dulce, ritualul pregătirii colivei este foare important pentru creștinii de pretutindeni. Acest preparat conține arpacaș, cel mai important ingredient.
Coliva se prepară cu următoarele ocazii:
- parastase la 40 de zile, 3 luni, 6 si 9 luni si la un an de la deces, apoi in fiecare an, până la 7 ani
- în sâmbetele morților
- pentru pomenirea morților
Ingrediente pentru prepararea colivei:
- 1 kg de grâu (arpacaș)
- 1 kg miez de nuci
- 250 g zahăr
- coajă rasă de la o lămâie
- coajă rasă de la o portocală
- scorțișoară
- esență rom, după gust
Pentru ornat, ai nevoie de:
- zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
- cacao
- bomboane colorate
Mod de preparare:
Acum că am selectat toate ingredientele necesare, următorul pas este să ne apucăm de colivă. Seara grâul se alege și se curăță cu grijă. Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit.
Oala se mișcă, din când în când, pentru ca grâul să nu se lipească. Nu se folosește o lingură pentru amestecat. După ce apa a scăzut complet, se adaugă un dram de sare și zahărul, apoi se amestecă ușor cu lingura de lemn. Lasă compoziția încă 5-10 minute până când apa scade de tot.
Mai departe, răstoarnă grâul într-o oală smălțuită pe care o vei acoperi cu un ștergar umed (să nu prindă coajă). Curăță miezul de nucă, pe care îl împarți în două: jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie în bucățele mai mici. Nu uita să oprești pentru ornatul colivei, la final, circa 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă.
Acum urmează faza secundă a procesului. A doua zi de dimineață, verifică grâul și îndepărtează coaja dacă s-a format peste noapte. Mai departe vei adăuga miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Frământă bine compoziția, cu mâna.
Aluatul obținut se așază și se nivelează pe platouri. Pune deasupra restul de nucă măcinată și presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. Pentru a o orna, după gust, poți așeza mieji de nucă în formă de cruce, bomboane colorate sau praf de cacao.