„Colac de salvare” pentru Barcelona de 100 milioane de euro. În ce pericol era clubul catalan

„Colac de salvare” pentru Barcelona de 100 milioane de euro. În ce pericol era clubul catalan
În ciuda situației financiare precare, Barcelona a dus o campanie susținută de transferuri în această vară

„Colac de salvare” pentru Barcelona de 100 milioane de euro. Anul trecut, clubul catalan se despărțea de simbolul său, Lionel Messi, căruia nu i-a putut fi înnoit contractul din cauza fair-play-ului financiar. Datoria grupării era estimată la 1,4 miliarde de dolari. Cumva, în această vară, echipa lui Xavi a avut o campanie intensă de transferuri, pentru care a cheltuit 153 de milioane de euro. Dar un mare pericol o păștea pe Barcelona, dacă nu-și reducea deficitul financiar.

„Colac de salvare” pentru Barcelona de 100 milioane de euro

„Colac de salvare” pentru Barcelona de 100 milioane de euro. Anul trecut, Lionel Messi, simbolul clubului, îi părăsea cu lacrimi în ochi pe catalani. Fair-play-ul financiar făcuse ca „extratereștrii” să nu-i poată înnoi contractul starului argentinian.

La acea vreme, noul președinte, Juan Laporta, care mai prezidase clubul și în perioada de succes, 2003-2010, anunța că datoriile catalanilor totalizau 1,35 miliarde de euro, dintre care 673 de milioane către bănci. Situația nu este cu mult mai bună nici acum.

Cu toate acestea, Barcelona a dus o campanie intensă de transferuri până acum, cheltuind 153 de milioane de euro pentru aducerea unor jucători ca Lewandovski, Raphinha sau Kounde. Dar catalanii erau în pericol să nu îi poată înregistra în condițiile în care La Liga debutează astăzi.

În ce pericol era clubul catalan

Barcelona nu are o situație financiară mult mai bună nici la ora actuală. De altfel, Julian Nagelsmann, antrenorul lui Bayern Munchen a declarat nervos că nu pricepe cum un club cu problemele Barcelonei poate cumpăra orice jucător dorește. Nagelsmann se referea mai ales la transferul lui Robert Lewandovski de la echipa sa la clubul catalan, contra sumei de 45 de milioane de euro.

„Barcelona este singurul club care nu are bani, dar cumpără toți jucătorii pe care îi dorește. Nu știu cum. Este un pic ciudat, un pic nebunesc”, a spus Julian Nagelsmann, conform As, după transferul lui Lewa.

Barcelona trebuia să facă rost urgent de bani, pentru a-și putea înregistra noii jucători la Liga Profesionistă Spaniolă. Iar salvarea a venit chiar astăzi. FC Barcelona a anunțat, vineri, că va încasa suma de 100 de milioane de euro din vânzarea unui pachet de acțiuni (24,5%) din studioul său audiovizual către compania Orpheus Media, fonduri care vor ajuta la înregistrarea de noi jucători.

Trupa lui Xavi debutează sâmbătă în noua ediție de La Liga

Luna trecută, Barcelona a vândut deja alt pachet de acțiuni (25%) de la Barca Studios către Socios.com, tot pentru 100 de milioane de euro, scrie Daily Mail.

„Cu această investiție, partenerii strategici din Barca Studios arată încredere în valoarea proiectului și în viitorul conținutului digital în lumea sportului”, se arată într-un comunicat al clubului catalan.

O altă variantă ar fi fost vânzarea lui Frenkie de Jong la Manchester United, pentru suma de 85 de milioane de euro. mai scrie sursa citată. Dar jucătorul olandez a refuzat transferul, mai ales că are de încasat multe restanțe salariale de la clubul catalan. Așa că Laporta a preferat solutia vânzării unor alte procente din studioul audiovizual al grupării.

Barcelona va debuta în noul sezon din La Liga, sâmbătă, 13 august, împotriva celor de la Rayo Vallecano. Fără suma de care beneficiază acum, jucătorii noi, precum Lewandowski, Raphinha, Kessie, Christensen și Kounde, ar fi fost nevoiți să vadă meciul din tribune, neavând drept de joc în campionatul spaniol.