În ultimii ani, pare că nu mai putem face nimic fără să oferim înainte un cod sau o parolă. De la telefon până la carduri și conturi pe diferite platforme online, avem o listă destul de lungă de combinații ciudate de cifre și litere – cât mai greu de spart de către necunoscuți – pe care trebuie să le ținem minte. Specialiști din domeniu au analizat și au dezvăluit care sunt codurile PIN ce sunt cele mai folosite de oameni. Acestea ar trebui evitate, sunt primele încercate de hackeri.
Banii multor români sunt protejați de un scurt cod, o combinație de patru cifre pe care fiecare posesor de card o alege și o folosește de fiecare dată când vrea să facă o tranzacție – fie că este vorba despre retragerea sau depunerea banilor de la bancomat, plata facturilor sau a cumpărăturilor.
În condițiile în care, zi de zi, hackeri din toate colțurile lumii încearcă să acceseze aceste conturi, este foarte important să alegem un cod PIN cât mai dificil. Cu toate astea, mulți preferă confortul, gândindu-se că nu au cum să ajungă vreodată victime, așa că aleg variante cât mai simple, ușor de reținut, dar și ușor de ghicit de străini.
Cei de la Data Genetics au făcut o analiză și și-au publicat concluziile în mediul online. Aceștia au realizat o listă ce cuprinde codurile PIN cele mai folosite.
Nu este nicio surpriză că pe primul loc în top este clasicul „1234”. Altă variantă ce ar trebui evitată este cea cu cifre repetate, precum „0000”, „1111”, „2222”, „3333” etc. Top 10 cele mai frecvente coduri PIN:
Te-ar putea interesa și: Cum deblochezi rapid cardul bancar după trei încercări eșuate. Ce faci atunci când uiți codul PIN
La pol opus, a fost fost întocmit și un clasament al celor mai sigure coduri PIN. Se pare că , în ultimii ani, cea mai puternică dintre combinații a fost „8068”.
Te-ar putea interesa și: Codul PIN care te lasă fără bani. Trebuie schimbat urgent dacă ai această combinaţie la card
Foarte mulți români aleg să folosească un cod format din cifre pe care nu au cum să le uite sau să le greșească vreodată: data nașterii. Nu este o idee rea, spun specialiștii, riscul crește însă dacă hackerii dețin această informație.
După publicarea listei cu cele mai puternice coduri PIN, realizatorii topului au făcut o precizare importantă: înainte de a schimba codurile, să nu uităm că „și hackerii pot citi acest articol”.