06 ian. 2020 | 13:26

Codul Rutier, lămuriri importante. Ce trebuie să facă șoferii care circulă pe autostradă

Știri generale
Codul Rutier, lămuriri importante. Ce trebuie să facă șoferii care circulă pe autostradă
Ce spune Codul Rutier despre circulația autoturismelor pe autostradă

Codul Rutier are prevederi clare cu privire la modul în care autoturismele trebuie să se deplaseze pe autostradă, însă de multe ori șoferii nu țin cont de ele și îngreunează circulația rutieră, punând în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. O altă problemă apare atunci când șoferii schimbă banda de circulație fără să semnalizeze.

Ce spune Codul Rutier despre circulația autoturismelor pe autostradă

Prevederile Codului Rutier se aplică și în cazul în care deplasarea autovehiculelor se face pe un drum cu două sau mai multe benzi pe sens. Șoferii au obligația de a folosi prima bandă de circulație și de a se încadra pe a doua doar atunci când fac o depășire regulamentară, ulterior având obligația de a reveni pe banda întâi, dacă aceasta este liberă.

„Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducatorii de vehicule în functie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, daca aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane”, scrie în Codul Rutier.

De asemenea, conducătorii auto s-au obișnuit să nu semnalizeze intenția schimbării direcției de mers atunci când trec de pe o bandă pe alta pe autostradă, ceea ce reprezintă o încălcare a Codului Rutier.

„Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure ca o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”, prevede legea.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Capital.ro
Mercur a ieșit astăzi din retrograd. Toate zodiile trebuie să fie atente la ce urmează | Date importante care ne influențează viața
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro