Codul Muncii 2019. Puntea între weekend și sărbătorile legale dată de Guvern ar putea să fie în afara legii, dacă noua inițiativă legislativă dacă va fi promulgată de președintele României. Cu alte cuvinte, vor fi mici probleme în paradis pentru sectorul bugetarilor, care vor fi nevoiți să-și ia adio de la zilele libere suplimentare.
Proiectul de lege va completa articolul 139 din Legea nr. 53/2003 din Codul muncii. Acest proiect de lege ar urma să oblige Guvernul să comunice în fiecare an, până pe 15 ianuarie, toate zilele libere legale care vor urma în anul respectiv pentru bugetari.
„Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced și/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează […], precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”, prevede proiectul adoptat.
Cu alte cuvinte, se face referire la acele „punți” de legătură dintre liberele legale și weekend care, în anumite cazuri au fost chiar două zile, în timp ce sectorul privat nu s-a bucurat de ele, poate nici măcar de cele libere legale, însă bugetarii au continuat să fie plătiți pentru acele zile libere. Și, desigur, nu toți bugetarii recuperează acele zile prin muncă suplimentară, așa cum spune legea.
În momentul de față, Guvernul stabilește acele punți de legătură dintre weekend și zilele libere legale pentru bugetari de la caz la caz, cu câteva zile înainte de a veni perioada respectivă. Nu se face niciun plan în prealabil și nici cum se vor recupera acele zile în care au lipsit.
Parlamentarii doresc prin noua schimbare predictibilitatea muncii din sectorul public și să fie atât în folosul bugetarilor, cât și al companiilor private, care au anumite obligații față de stat, conform avocatnet.ro
În următoarele cinci luni care au mai rămas din acest an, zilele libere legale care vor putea fi luate vor fi de Adormirea Maicii Domnului și de Crăciun.