Cod Rutier. Poți să rămâi instant fără permis de conducere, dacă faci acest gest în trafic

Cod Rutier: șoferii care fac acest gest rămân fără permis de conducere

Un gest pe care îl fac excesiv unii dintre șoferi îi va costa scump. Ce obicei vechi și necioplit îi va lăsa pe conducătorii auto fără permis de conducere? Detalii din articolul de lege.

Cod Rutier: Rămân instant fără permis, dacă faci acest gest în trafic

Majoritatea șoferilor își pierd cumpătul în trafic. Aceștia folosesc des jigniri, se pierd cu firea din cauza minutelor bune petrecute bară la bară, dar mai ales claxonează isteric. Un proiect de lege le dă acum bătăi de cap – taxatul claxonatului excesiv în trafic. Acest lucru i-ar putea lăsa pe jos multă vreme. Palamentarii au decis că șoferii se folosesc de acest gest multe prea des și nepotrivit, mai ales că prin el pot pune în pericol siguranța altor participanți la trafic.

Numeroși parlamentari au introdus ca măsură de siguranță folosirea mai moderată a claxonului. Proiectul de lege a prevede faptul că șoferilor le este interzis „să folosească în mod nejustificat sau abuziv mijloacele de avertizare sonoră” (articolul 137, punctul 16). Mai mult, la articolul 110, se prevede că „dispozitivele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 de metri faţă de cei cărora li se adresează, pe o perioadă de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să-i oblige pe aceştia să execute manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.”

Cod Rutier: Rămâi fără permis dacă faci acest gest
Cod Rutier: Rămâi fără permis dacă faci acest gest în trafic

Ce spune unul dintre inițiatorii proiectului?

Propunerea a fost una controversată, din prisma multor șoferi, mai ales că polițiștii nu au niciun instrument prin care să poată determina claxonarea abuzivă în trafic. Acest lucru devine imposibil de dovedit, iar nici măcar cei care au inițiat proiectul nu-și pot exprima exact cum ar putea fi pusă în aplicare. „Una este să îi dai un claxon scurt şi alta este să claxonezi până îl scoţi pe cel din faţă din sărite”, a declarat deputatul Oana Manolescu, unul dintre iniţiatorii proiectului, pentr Digi 24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI