Cod Rutier. Ce trebuie să faci pentru a-ți schimba permisul de conducere. De ce acte ai nevoie și unde trebuie să mergi

Cod Rutier. Ce trebuie să faci pentru a-ți schimba permisul de conducere. De ce acte ai nevoie și unde trebuie să mergi
Cod Rutier. Ce trebuie să faci pentru a-ți schimba permisul de conducere. De ce acte ai nevoie și unde trebuie să mergi

Pașii pe care trebuie să îi îndeplinești pentru a-ți poți schimba permisul de conducere. Actele de care ai nevoie și plățile pe care trebuie să le faci.

Cod Rutier. Schimbare permis de conducere – acte, instituții și costuri

Întâi de toate, trebuie să ai cartea de identitate valabilă și să te asiguri că fotografia este actualizată. Ești obligat apoi să obții fișa medicală, pe care trebuie să o scoți de la o clinică autorizată, lucru care te va costa minimum 125 de lei. După ce intri în posesia acestui document, trebuie să plătești taxa de permis, care costă 89 de lei și poate fi plătită la orice oficiu CEC Bank.

Pentru următorul pas este nevoie să ai asupra ta o copie a cărții de identitate, permisul de conducere care urmează să expire sau a expirat, în original. În caz că l-ai pierdut, va trebui să prezinți dovada pierderii acestuia, anume un document care atestă faptul că ai declarat pierderea sa.

  • Procedura de preschimbare a permisului în cazul pierderii nu prelungește valabilitatea actului dacă solicitantul nu aduce și un certificat medical în acest sens.

DRPCIV, programare online

Înainte de a merge la ghișeu, mai ai nevoie și de un formular de solicitare eliberare permis, pe care îl poți descărca de pe Internet. Acesta există și la ghișeu, dar pentru a câștiga timp îl poți imprima și completa acasă, cu mențiunea că, la fel ca toate actele, acesta trebuie depus personal.

După ce ai îndeplinit acest pas, vei merge către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule (DRPCIV), în cazul celor din Capitală, dar în fiecare oraș există o instituție echivalentă. Pentru cei care locuiesc în București, dar nu și-au schimbat toate actele, pot merge, de asemenea, la DRPCIV pentru preschimbarea permisului.

Printre ultimii pași stă fotografia pentru preschimbarea permisului, care se face la ghișeul la care depuneți actele. Poza aceea va rămâne pe permisul de conducere până când expiră. În final, ridicarea permisului se face de la un alt ghișeu, tot din clădirea instituției respective. Dacă sunteți în deplasare, trebuie să știți că permisul poate fi primit și prin poștă.

  • DRPCIV permite programări online pentru preschimbare permis sau înmatricularea unei mașini.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI