Cod Rutier. Ce pedeapsă riscă șoferii care conduc cu permisul expirat. Legea e clară

Cod Rutier. Ce pedeapsă riscă șoferii care conduc cu permisul expirat. Legea e clară
Cod Rutier: 6-8 puncte amendă pentru șoferii care conduc cu permisul expirat

Mulți șoferi uită să verifice când le expiră permisul de conducere și ajung să plătească amenzi uriașe atunci când sunt trași pe dreapta de polițiștii rutieri și li se solicită documentele. Codul Rutier prevede amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei pentru șoferii care conduc cu permisul expirat.

Cod Rutier: 6-8 puncte amendă pentru șoferii care conduc cu permisul expirat

Articolul 101 alin 1 din Codul Rutier prevede următoarele: „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: 1. conducerea unui autovehicul şi tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat.”

În clasa a III-a de sancțiuni sunt cuprinse penalități de la 6 la 8 puncte amendă. Un punct de amendă reprezintă 145 de lei, ceea ce înseamnă că șoferii auto care conduc cu permisul expirat riscă amenzi cuprinse între  870 și 1.160 de lei. Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la 31 decembrie 2019.

Conducătorii auto ale căror permise au expirat au obligația de a se prezenta la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor cu următoarele documente:

  1. actul de identitate (copie și original)
  2. fișa deținătorului permisului
  3. dovada plății contravalorii permisului de conducere
  4. permisul a cărei preschimbare se solicită (copie și original)
  5. fișa medicală pentru permisul auto

În cazul în care unui șofer i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice, sub nicio formă nu trebuie să se mai urce la volan, întrucât riscă să ajungă la închisoare.

Codul Rutier prevede următoarele: „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI