Cod rutier 2024. În ce situații ți se poate anula permisul de conducere
Odată luat, permisul de conducere nu îți garantează dreptul de a conduce toată viața. Există situații în care carnetul de șofer îți poate fi anulat. Cod rutier 2024 – legea spune că există câteva situații prin care șoferii pot să rămâne fără permis pentru totdeauna.
Când ți se poate anula permisul de conducere
Orice infracțiune care rezultă în vătămarea corporală sau chiar decesul unei persoane ca urmare a nerespectării regulilor de circulație poate duce la anularea permisului de conducere.
Citește și: Cât costă să faci școala de șoferi pe o mașină automată în 2023. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar
Codul Rutier reglementează anularea permisului în diverse situații, iar fiecare șofer ar trebui să fie conștient de aceste aspecte pentru a evita consecințe neplăcute și anularea dreptului de a conduce.
Anularea permisului de conducere este o decizie juridică drastică prin care instanțele și autoritățile iau hotărâri judecătorești definitive pentru a priva un șofer de dreptul său fundamental de a conduce vehicule.
Această măsură poate fi temporară sau, în cazuri extreme, permanentă, și survine ca urmare a încălcării grave a regulilor de circulație sau a acțiunilor cu potențial de a periclita siguranța în trafic.
Cod rutier 2024 – infracțiunile care pot duce la anularea permisului
Dacă un șofer este condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, permisul său poate fi anulat în urma unor infracțiuni grave precum:
- Nerespectarea regulilor de circulație, soldată cu vătămarea corporală sau decesul unei persoane.
- Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.
- Conducerea unui vehicul fără drept de circulație în România.
- Conducerea unui vehicul necorespunzător categoriei pentru care titularul deține permis auto.
- Obținerea permisului în timpul unui proces penal pentru infracțiuni rutiere.
Anularea permisului nu este o pedeapsă permanentă. Legea prevede că șoferii pot redobândi dreptul de a conduce în anumite condiții.
Cod Rutier 2024 – Ce spune legea
Anularea permisului de conducere, conform prevederilor art. 114 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se realizează astfel:
a) Șeful serviciului poliției rutiere din zona în care a avut loc fapta dispune anularea permisului pe baza unei hotărâri judecătorești definitive emise de o instanță din România;
b) Șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române dispune anularea permisului în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitive, pronunțate de o autoritate străină competentă, pentru o infracțiune comisă de titular pe teritoriul respectiv, cu condiția ca legislația română să prevadă această măsură.
De asemenea, anularea permisului de conducere al unei persoane decedate se dispune de șeful serviciului poliției rutiere din zona de domiciliu a titularului, cu condiția existenței unei sesizări din partea unei autorități competente sau a unui certificat de deces.
(3) Decizia de anulare a permisului de conducere este comunicată titularului în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, la domiciliul acestuia, în cazurile prevăzute la alin. (1).
(4) În intervalul stabilit conform alin. (3), permisul de conducere este transmis de către serviciul poliției rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a emis, în vederea actualizării evidențelor.