Actuala situație a inflației în România, din păcate, va influența și punctul de amendă pentru anul viitor. Cu alte cuvinte noul Cod Rutier 2022 ar putea veni cu modificări mari în ceea ce privește punctul de amendă. Dacă noul guvern nu va plafona valorile, amenzile ar putea crește alarmant, cu până la 75%.
Autoritățile au decis recent majorarea cuantumului minim pentru salarii. Cumulat cu rata mare a inflației, preconizată pentru începutul lui 2022, s-ar putea ca șoferii români să scoată mult mai mulți bani, când vine vorba de amenzi. Ultimul guvern a reușit la începutul anului în curs plafonarea amenzilor, menținându-le la 145 de lei.
În cazul în care nu vom avea un guvern investit de Parlament, care să plafoneze valoarea punctului de amendă, în 2022 amenzile pot crește cu până la 75%. Cu alte cuvinte, punctul de amendă va crește la 255 de lei.
Calculul este foarte simplu, având în vedere procentul de 11% de creștere al salariului minim. Conform legislației punctul de amendă înseamnă 10% din valoarea salariului minim brut.
La un calcul simplu și ținând cont și de cei 10% din valoarea netă, suma de 255 de lei este cât se poate de reală. În comparație, în 2020, datorită întârzierii plafonării punctului de amendă, românii plăteau cu 54% mai mult, față de anul anterior.
În 2020, pe ultima sută de metri guvernul condus de Ludovic Orban reușea să plafoneze valoarea printr-o OUG. În acest an, având în vedere criza politică, și slabele șanse ale premierului desemnat de Iohannis, USR-istul Dacian Cioloș, de a face majoritatea, s-ar putea să nu se poată facă la timp noua plafonare. Cu alte cuvinte Codul Rutier 2022 va aduce majorările de cel puțin 75% la punctul de amendă, ceea ce ar obliga șoferii să plătească 255 de lei pentru un punct-amendă.
Noua mărire a salariului minim brut, plus inflația, plus criza în care ne aflăm și slabele șanse pentru un guvern USR majoritar, pot duce în haos valorile amenzilor în anul care vine. Rămâne să așteptăm negocierile pentru crearea unei majorități confortabile de către premierul desemnat și să vedem dacă va reuși creionarea guvernului.
Trebuie reamintit că actualul guvern, interimar, nu poate proceda la plafonarea valorii punctului de amendă, având în vedere că nu poate emite OUG care să permită acest lucru. Așadar, va trebui să așteptăm, și cu puțin noroc, noul guvern să reaușească să promulge OUG-ul necesar plafonării acestor valori, care altfel ar exploda.